Eğitim-Bir Sen: Okullarda öğrenci dolabı sistemine geçilsin

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2005 13:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim-Bir Sen, çocukların kilolarca ağırlıktaki okul çantalarının altında ezildiği "okul çantası" gerçeğini gözler önüne serdi.

Okul çantalarının çocuklara göre ağır olduğunu ortaya koyan Eğitim-Bir-Sen İstanbul Şubesi'nin araştırmasına göre, ilköğretim 1. kademede 1. sınıfta okuyan bir öğrenci kitap, defter, beslenme çantası, suluk, kalemlik gibi her gün ortalama 6.5 kg yük taşıyor. 2. sınıfta okuyan bir öğrenci 6.7 kg, 3. sınıfta okuyan bir öğrenci 6.9 kg, 4. sınıfta okuyan bir öğrenci 7.5 kg, 5. sınıfta okuyan bir öğrenci ise 9.4 kg yük taşıyor. Her sınıftan 30 öğrenci baz alınarak toplam 150 öğrenci üzerinden yapılan araştırmada, okul çantalarını taşımakta güçlük çeken çocuklarını her gün okula getirip götüren velilerin durumuna da dikkat çekiliyor. Önceki eğitim-öğretim yılına göre bu yıl, daha çok velinin okul önlerine kadar çocuklarını getirdikleri belirtilen araştırmada, "2. sınıfa giden bir öğrenci, Türkçe Kitabı, Türkçe Çalışma Kitabı, Matematik Kitabı, Matematik Çalışma Kitabı, Hayat Bilgisi Kitabı, Hayat Bilgisi Çalışma Kitabı ve Müzik Kitabı olmak üzere 1 gün için en az 7 kitap taşımaktadır. Bunun yanına diğer ders araçlarını da eklediğinizde çantanın ağırlığı çocuğun taşıyamayacağı boyuta gelmektedir" denildi.

Aşırı yükün vücudun ergonomik yapısını bozduğuna vurgu yapılarak, yetkililerin bir an evvel, okullarda öğrenci dolabı sistemine geçmeleri gerektiğinin altı çizilen araştırmada şöyle denildi:

"Veliler her gün okula giriş ve çıkışlarında okul önünde kalabalık gruplar oluşturarak beklemektedirler. Bu durum, öğrenci psikolojisi açısından veliye bağımlılık oluşturduğu gibi, okul idarelerinin de disiplini sağlamada işini zorlaştırmaktadır."

Araştırmada öğrencilerin okul çantalarının altında ezildiğinin farkına çanta sektörü vardığı halde, yetkililerin duyarsız kaldığı belirtildi. Çanta sektörünün tekerlekli, sürülerek götürülebilen çanta imal ettiği kaydedilen araştırmada, tatile veya yurt dışına giden yolcu gibi tekerlekli çantalarla okula gelen bazı öğrencilerin görüntülerinin karikatür gibi durmakta olduğu vurgulandı. İstanbul Eğitim-Bir-Sen tarafından yapılan araştırmada okul önlerinde bekleyen velilerin pedagojik açıdan sakıncaları bulunsa da çocukların vücut sağlığı açısından çantalarını velilerin taşımaları önerildi. Açıklamada velilere şu çağrıda bulunuldu:

"Bu eğitim-öğretim yılı için velileri uyarıyoruz ve okul önlerine kadar çocukları götürmek pedagojik açıdan sakıncalı bile olsa, 'Çocuğun kemik gelişimi açısından bu yıl çocuklarınızın çantasını kendiniz taşımaya ve okula kadar götürmeye gayret ediniz' diyoruz. Karikatür gibi de dursa mümkünse tekerlekli çanta alınmalıdır. İmkanları olan okullar özel öğrenci dolapları tahsis etmeli ve öğrenciler ağır çantaları taşımaktan kurtarılmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber