MÜSİAD Şube Başkanı Gök: KOBİ'lere verilen destekler yerinde

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şube Başkanı Bilal Nadir Gök, Küçük ve Orta Büyüklükte İşletmelerin (KOBİ) iyi yolda olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2012 16:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yazılı açıklamalarında Gök, KOBİ'lerin ekonomiye yüksek katma değen kattığını bildirdi. Gök, ülkenin dinamik, yapısıyla hızlı bir şekilde ilerlediğini dile getirdi. KOBİ'lerin 2011 yılında toplam girişim sayısının yüzde 99.9'nu, istihdamın yüzde 77.8'ni, maaş ve ücretlinin yüzde 51.5'ni, cironun yüzde 64.8 ni, faktör maliyeti ile katma değerin yüzde 51.5'ni ve maddi mallara ilişkin brüt yatırımın yüzde 41.1'ni oluşturduğunu aktaran Gök, KOBİ'lerin geçen yıl toplam ihracatın yüzde 59.6 sı'nı gerçekleştirdiğini ifade etti.

KOBİ'lerin ülkenin en büyük sorunu olan cari açıkta yüzde 20 civarında artı fazla verdiğini hatırlatan Gök, bu işletmelerin sanayide de başarı gösterdiğini vurguladı. KOBİ'lere verilen desteklerin yerinde gördüklerine işaret eden Bilal Nadir Gök, ?KOBİ'lerin daha iyi katma değeri yüksek ürünleri üretebilmeleri için KOSGEB ve TÜBİTAK gibi kurumların desteklerini artırarak devam ettirmeli. Günümüz rekabetinde temel belirleyici unsurlardan biri olan inovasyonla tanıştırılmalı.? dedi.

KOBİ'lerin genel sermayelerinin sınırlı olduğunu dikkat çeken Gök, bankaların pahalı kredileri yüzünden ciddi zorluklar yaşadığını belirtti. KOBİ'lerin finans sıkıntıları konusunda bankaların cesaretlendirilmesini isteyen Gök, bu kesimin ihracatta, ülke çeşitliliği konusunda büyükelçiliklerin desteğine ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Dünyanın her yerindeki Türk büyükelçiliklerinin adeta bir girişimci ruhuyla hareket etmesini gündeme getiren Gök, KOBİ'lere yol gösterici olmalarını önerdi. Gök, şöyle devam etti: ?Toplam İstihdamının yüzde 78'inden den pay alan KOBİ'ler büyük işveren konumundadır. Cari işlemler dengesinde yüzde 20 fazla vererek, gelecek dönemlerde de bunun artarak devem edeceği sinyalini vermiştir. Cumhuriyetimizin 2023 yılı hedeflerine ulaşılması, değişim stratejisini KOBİ'lere dayandıran ve bu konuda temel bir politika oluşturularak, başarılabileceği ümidini taşımaktayız.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber