Sigara içilen evde çocuklar, içmeyenlere göre tütünle daha erken tanışıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2012 21:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Manavgat Şube Başkanı Fatih Kaplan, tütün ve tütün mamülleri kullanılan evlerde çocukların sigara ile erken tanıştığını söyledi.

Fatih Kaplan, Hacettepe Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre, sigara içen anne ve babaların çocuklarının da küçük yaşta tütün mamülleriyle tanışmasının, içmeyen ailelere göre yüzde 40 daha fazla olduğunu kaydetti. Türkiye'de sigara içme yaşının 12'ye düştüğünü hatırlatan Kaplan, bir fırt çekmekle bir şey olmaz denilerek başlanan sigaranın, bağımlılıkla tiryakiyi mezara götürünceye peşini bırakmayacağını söyledi.

Evde, anne ve babasının sigara içtiğini gören bir çocuğun, ileride ilk moral bozukluğunda sıgınağının sigara kullanmak olduğunun altını çizen Kaplan, çocuğu ilk üzüntüde tütün kullanmaya iten sebebin, anne ve babanın rol model olması olduğunu kaydetti. Kaplan, "Anne ve babanın evde sigara içmesiyle çocuk, ilk önce kokusunu sevmediği dumanıyla tanışıyor. Belirli süre sonra sigaranın duman kokusunu kabulleniyor. Hayata tutunmada çözümünde zorlandığı bir problemde de ilk sıgınağı, ailesinden sürekli gördüğü sigara oluyor. Sigara içilen evde anne ve babalar farkında olmadan potansiyel tiryaki yetiştiriyor. Çocuğa tütün ve tütün mamüllerini kullanmada altyapı oluşturuyor." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber