Kış hastalıklarına yakalanmak istemiyorsanız bu uyarılara kulak verin!

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Tuncer, havaların soğuması ile birlikte ortaya çıkan hastalıklara karşı ilk önlemin vücut direncinin artırılması olduğunu, bu bağlamda bol meyve ve sebze tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2012 15:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İl Sağlık Müdürü Dr. Tuncer, sonbaharın son günlerinin yaşandığı bu zaman diliminde soğukların kendisini iyice hissettirdiğini, bu aylarda bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücut direncini artırmak için meyve ve sebze tüketimine ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti. Dr. Tuncer, yağlı gıdalardan uzak durulması yanında, E vitamini yönünden zengin yiyeceklerin tüketilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Dr. Tuncer, hava sıcaklığının değişmesine bağlı grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların görülme sıklığının da arttığına değinerek, hastalıklardan korunmak için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Kış ayları ile birlikte yağlı ve şekerli besinlere eğilimin arttığını, kapalı ortamlarda fazla zaman geçirildiğini, fiziksel aktivitenin azaldığını ve sonuçta kilo artışı olduğunu belirten Dr. Tuncer, bunların tümünün hastalıklara yakalanma riskini arttırdığı üzerinde durdu.

Hastalıklardan korunmak için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığının kazanılması gerektiğine dikkati çeken Dr.Tuncer, beslenme önerilerini şöyle sıraladı: ?Dört besin grubunda bulunan çeşitli besinler en az 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalı. Kış aylarında vücut direncini artırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için imkânlar dâhilinde her gün bolca meyve sebze tüketilmeli. Savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyvelerin tüketimi önemlidir. Gerek C vitamini ihtiyacının karşılanmasında, gerekse sıvı alımına katkı sağlanması açısından taze sıkılmış meyve suları tüketilmeli. Meyve suları, içindeki C vitaminin azalmaması için sıkıldıktan hemen sonra içilmeli.

Soğuk algınlığı ve enfeksiyonlara karşı vücut direncini artıran, A vitamininin okside olmasını engelleyen E vitamini de yeterli oranda alınmalı. Bunun için E vitamininden zengin yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagiller yeterli miktarda tüketilmeli. Balık da beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli çoklu doymamış yağ asitleri, kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot mineralleri ile E vitamini için de iyi bir kaynaktır. Bu nedenle kış aylarında imkanlar dâhilinde haftada 2-3 kez balık tüketilmelidir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber