Eski kart mağduruna af yok

Haber Giriş : 14 Ekim 2005 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milyonlarca kart kullanıcısının gözü, Meclis'e gitmeyi bekleyen ve kredi kartlarının kullanımına ilişkin esasları düzenleyen kanunun geçmişe yönelik bir düzenleme içermediğini söyledi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün'ün kredi kartı mağdurlarının durumuna ilişkin gündem dışı konuşmasını cevaplandırırken, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanun Tasarısı'nın önümüzdeki günlerde TBMM'ye getirileceğini hatırlattı.

Kart mağduru 129 bin
Güncelliği nedeniyle konunun kamuoyunda sürekli tartışıldığını ifade eden Şener, makro ekonomideki olumlu gelişmeler, enflasyondaki düşüş ve piyasadaki güven ortamına rağmen, kredi kartı kullanımında yaşanan olumsuzlukların sürdüğünü söyledi. Şener, 2005 yılı Haziran ayı itibariyle toplam 28 milyon 400 bin kişinin kredi kartı kullandığını, bunların içinde borcu ödenmeyen kart sayısının 129 bin; bunun yüzde oranının ise 0,5 olduğunu belirtti. Bu kadar düşük rakama rağmen, konuyu önemsememenin mümkün olmadığını söyleyen Şener, ?Hükümet olarak konuyu yasal bir çerçeveye oturtmaya kararlıyız. Tasarının yasalaşma sürecinde geçmişe yönelik düzenleme yapmak ise Meclis'in takdiridir? diye konuştu.

Faizi bilmeden alıyorlar
Bakan Şener, vatandaşların yüzde kaç faiz uyguladığını bilmediği bankanın kartını aldığını belirterek, ?Bankanın biri yüzde 7.27 faiz uyguluyor. Bunun yıllık bileşik faiz oranı yüzde 132 demektir. Bir başka banka 3.75 faiz uyguluyor. Bunun yıllık bileşik faiz oranı yüzde 55.5 yapmaktadır. Bu konuda bilinçlenme şart? diye konuştu. Yeni kanuna göre, talep etmeyene kredi kartı verilmeyecek. Faiz hesaplamasının nasıl yapılacağı, hangi tarihten başlayacağı da kanunla belirlenecek. Bankaların faiz oranları BDDK tarafından yayınlanacak ve gecikme faizi, toplam faizin yüzde 30'unu geçemeyecek.

Rakamlarla kredi kartları
* 2002 yılında 4.3 milyon YTL olan kredi kartları bakiyesi 2005 Haziran itibariyle 15.5 milyar YTL'ye çıktı. 15.5 milyar YTL'lik bakiyenin 11 milyar YTL'si takside bırakılmadan ödeniyor. Takside bırakılanlar ise 4.4 milyar YTL civarında.
* Kredi kartlarında takibe düşme oranı son birkaç yılda arttı. 2003 yılda takibe dönüşüm oranı yüzde 3.6 iken 2005'in ilk yarısında 5.9'a yükseldi. Eylül ayında, kartların takibe düşme oranı yüzde 7'yi buldu.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber