'Osmanlı'yı süper güç yapan arşiv sistemiydi'

?Osmanlı Coğrafyası Kültürel Arşiv Mirasının Yönetimi ve Tapu Arşivlerinin Rolü Uluslararası Kongresi'nde konuşan katılımcılar Osmanlı'nın arşiv sistemine verdiği öneme vurgu yaptı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2012 13:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kongrede, Osmanlı'nın 600 sene hüküm süren süper güç olmasının tüm mekanizmalarının tuttuğu kayıt sisteminden kaynaklandığı vurgulandı.

Grand Cevahir Otel'de başlayan kongreye; Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, KKTC İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Tapu Kadastro Genel Müdürü Davut Güney ve çok sayıda davetli katıldı.

Kongrenin açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, arşivlerin dünü bugüne bu günü ise geleceğe taşıyan bir köprü vazifesini üstlendiğini söyledi.

Bu önemin farkında olan Osmanlı devletinin büyük bir arşiv meydana getirmiş ve bu arşivin bu güne kadar ulaşmasını sağladığını dile getiren Arınç, Osmanlı devletinde olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti'nde de arşivlerin korunması ve gelecek nesillere ulaştırılması amacıyla önemli çalışmalar yapıldığını dile getirdi.

Türkiye'nin tarihinin aydınlatılabilmesi hem de dünya tarihinde tartışmaya konu olan tüm hadiselerin tüm gerçekliğiyle ortaya konabilmesi açısından arşivlerden yararlanılması gerektiğini belirten Arınç, bütün araştırmacıları arşivlerde çalışmaya davet ettiklerini dile getirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da, Osmanlı devletinin tarihi boyunca yazılı kayda büyük önem verdiğini belirtti. Osmanlı'dan devralınan arşivlerin dünyadaki en önemli arşivlerden birisi olduğunu aktaran Bakan Bayraktar, ?Osmanlı arşivi bakıyorsunuz hem bu topraklardaki o kadim kültürü özümsemiş hem kendi ırkının kökünü kültürünü geliştirmiş hem de Doğu Roma'dan, Bizans'tan gelen o kültürle birlikte hamur olmuş çok büyük hazineleri barındırmaktadır.? şeklinde konuştu.

Hükümet olarak arşive çok büyük önem verdiklerini belirten Bayraktar, Başbakanlığa bağlı Osmanlı Arşivleri Genel Müdürlüğü'nün yeni binasının yapıldığını belirtti. Bayraktar, ?Burada tüm Osmanlının daha derinliklerden gelen arşivini, İslam tarihinden, Peygamber Efendimiz'den gelen bilgileri de içeren müthiş bir arşiv oluşturacağız.? dedi.

Kongrede konuşan Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney de, Osmanlı devletinin yüzyıllarca 3 kıtada geniş bir coğrafyada hakimiyet kurduğunu hatırlattı. Osmanlı'nın egemenlik alanında bu gün 30'a yakın devlet kurulduğunu belirten Güney, dünyada süper güç olarak varlığını sürdüren Osmanlı'nın bu gücünü tüm mekanizmaları tarafından gerçekleştirdiği kayıt sistemi sayesinde sürdürdüğünü ifade etti. Güney, Osmanlı devletinin arşivlerinin güçlü olduğu dönemde kendisinin de güçlü olduğunu, arşiv sisteminde aksaklıklar olduğu dönemde devlet yönetiminde de aksaklıklar yaşandığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber