Karayolları tarihi köprüleri restore etti

Karayolları 12. Bölge Müdürü Selami Altıok, tarihi Çobandede ve Nebihanları köprülerinin restorasyon çalışmalarının tamamlandığını açıkladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2012 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Altıok, Erzurum il genelinde 4 tarihi köprünün restorasyon çalışmasının tamamlandığını, 3 köprünün ise restorasyon çalışmasının devam ettiğini söyledi.

Karayolları Bölge Müdürlüğü, tarihi köprüleri restore ederek ecdat yadigarlarının yok olmamasına çalışıyor. Karayolları Bölge Müdürü Şenol Altıok, tarihi köprülerin korunup, gelecek nesillere aktarılmasına önem verdiklerini ifade etti. Şenol Altıok, 2005 yılında ihalesi yaptırılan Çobandede Köprüsü'nün restore çalışmalarının tamamlandığın belirtti. Bölge Müdürü, Çobandede Köprüsü projesinin Genel Müdürlük Köprüler Daire Başkanlığı ile Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu elemanlarınca denetiminin gerçekleştirildiğini kaydetti.

Aslına uygun olarak söz konusu tarihi köprünün restorasyonun gerçekleştirildiğine vurgu yapan Altıok, "Çobandede Köprüsü'nde özel kimyasal yapıştırıcılar kullanılıp, enjeksiyonla duvarlarda güçlendirme yapıldı. Orijinali 7 kemerli olan köprünün 6 ayağı günümüzde duruyor. Karayolu durumu göz önüne alınarak ilerleyen yıllarda yedinci kemeri de ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Çobandede Köprüsü'nü 5 milyon liraya restore ettirdik." şeklinde konuştu.

Karayolları Bölge Müdürü Altıok, Çobandede Köprüsü'nden ayrı olarak eski Erzurum- Tekman yolu güzergahındaki Nebihanları Köprüsü ile Ağveren köyü ve Pulur köyü köprülerinin de restorasyonun tamamlanarak tarihe kazandırıldığını vurguladı. Altıok, hedeflerinin sorumluluk bölgesindeki illerde her yıl tarihi 3 köprüyü restore ettirip, ulaşım amaçlı olarak kullanıma kazandırmak olduğunu da dile getirdi.

ÇOBANDEDE KÖPRÜSÜ

Yağan beldesi sınırları içerisinde yer alan Çobandede Köprüsü, Erzurum - Horasan Güzergahı 58. kilometre yer almakta olup; İlhanlı Hükümdarı Ebu Said Bahadır Han'ın veziri Emir Çoban Salduz tarafından yaptırıldı. Tarihi köprü, tarihinde 4 kez restore edildi. Mimari bakımdan Anadolu Selçuklu taş köprüleri özelliği taşıyan Çobandede Köprüsü, Aras Nehri üzerine, 220 metre uzunluğunda 7 adet kemer gözlü olarak inşa edilmiş. Tarihi köprüden, günümüze 6 kemer gözüyle 130 metre ulaşabilmiştir. Eğri bir plana sahiptir. Köprü, koruma altına alındığından kullanılmıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber