Yrd. Doç. Dr. Kesten: ABD'de üniversite hariç eğitim ücretsiz

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Kesten, ABD'de üniversite hariç eğitimin ücretsiz olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2012 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kesten, ABD'de ücretsiz üniversite eğitimi alabilmek için ya çok zeki ya da sportif başarısı yüksek biri olmanın şart olduğuna dikkati çekti.

OMÜ Eğitim Fakültesi Dekanlığı ve Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen, Eğitim ve Öğretmenlik' konulu panel, Eğitim Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleşti.

Yöneticiliğini Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevat Yılmaz'ın yaptığı panele, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Kesten, Aziz Atik Anadolu Öğretmen Lisesi-Öğretmenlik Meslek Bilgisi Öğretmeni Hakan Onat, Birey Dershanesi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kılıçarslan konuşmacı olarak katıldı.

Eğitimde en üst sırada bulunan Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) eğitim sistemini ana başlıklar halinde anlatan Yrd. Doç. Dr. Alper Kesten, ?Neden ABD eğitim sistemi? Çünkü araştırmaya en çok para ayıran, dünyada en çok üniversitenin bulunduğu ve en iyi 500 üniversite arasında 150 üniversitesi bulunan, alanında da uzman kişileri yetiştiren bir eğitimi olduğu için ABD. Ayrıca bu ülkede eğitim sisteminin ilk 12 yılı ücretsiz. Ama bizde bu ücretli olarak söylene gelmiş.? dedi.

ABD'de üniversite eğitiminin ücretli olduğunu vurgulayan Kesten, zeki ya da sporcu olmayanların bu ülkede eğitim alması için çok para harcaması gerektiğini söyledi. ABD'de bizdeki gibi Fatih Projesi kapsamında okullarda tablet bilgisayarların dağıtılmadığını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Alper Kesten, ?Normal tahtada öğretmen ders anlatır. Ayrıca üniversite sistemi de halk ile içi içedir. Üniversitelerde güvenlik sistemi yoktur. Üniversiteler şehrin içine inşa edilir.? dedi. Bu noktada söz alan Panel Yöneticisi Prof. Dr. Cevat Yılmaz ise, ?Eğitim sisteminde artık proje tabanlı eğitime geçiyoruz. Amacımız bir işe başlayıp bitirebilmek. Zamanı planlayabiliyor muyuz? Niçin böyle bir şey yapıyoruz? Ve neden ABD sistemini örnek alıyoruz? Nedeni açık; ABD'deki etkinliklerin başarısı.? diye konuştu.

Panelin sonunda, OMÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Aydın tarafından panelistlere katılımlarından dolayı plaket ve çiçek takdim edildi. Panel'e İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürü Davut Numanoğlu, öğretim üyeleri, öğretmenler, çok sayıda lise ve üniversite öğrencisi katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber