Hazine Müsteşarlığı'nın 2013 bütçesi komisyonda görüşüldü

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2012 19:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2013 yılında KİT'lere yapılacak sermaye transferi tutarının 6.3 milyar TL, görev zararı ödemesinin ise 1.7 milyar TL olmasının öngörüldüğünü, sermaye transferi ödemelerinin ağırlıklı olarak TCDD'ye, görev zararı ödemelerinin ise TMO ve TKİ'ye yapıldığını belirterek, ?2013 yılında KİT'ler, iştirakler ve kamu sermayeli bankalardan elde edilecek temettü gelirinin 2.4 milyar TL, bazı KİT'lerden elde edilecek hasılat payının ise 0.5 milyar TL olacağı tahmin edilmektedir? dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Hazine Müsteşarlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bütçeleri görüşülüyor. Görüşmelere geçilmeden söz alan ve komisyonda yaptığı eylemlerle gündeme gelen CHP'li Mevlüt Aslanoğlu, bütçe görüşmelerinde sona gelindiğini belirterek, ?Bir hatamız olduysa affola? dedi. Aslanoğlu 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla tüm parti temsilcileri ile birlikte Komisyon Başkanı Lütfi Elvan'a çiçek verdi.

Daha sonra Babacan, adı geçen kurumların bütçeleri hakkında komisyona sunum yaptı. Babacan, avro bölgesindeki daralmaya, küresel ekonomideki ciddi yavaşlamaya ve yüksek emtia fiyatlarına rağmen, Türkiye ekonomisinin 2012 yılında başarılı bir performans ortaya koyduğunu söyledi.

2012 yılında büyüme hızının göreli olarak güçlü olmaya devam ettiğini, istihdam artışının sürdüğünü, işsizlik oranının son 11 yılın en düşük seviyesine gerilediğini ve cari işlemler açığında öngörülenden daha hızlı bir düşüş elde edildiğini belirten Babacan, enflasyon oranın da yılbaşında belirledikleri hedefin bir miktar üstünde kalmakla beraber geçen yılsonuna göre önemli ölçüde gerilediğini kaydetti. Bütçe açığındaki sınırlı sapmaya rağmen borç yükünün hem geçen yıla göre ciddi oranda düştüğünü hem de yılbaşında belirlenen hedefin altında kaldığını ifade eden Babacan, ?Bon bir yıldaki gelişmeler, 2012 yılı için belirlediğimiz, üç talepteki kontrollü artış ve büyümenin dış taleple dengelenmesi hedefimize büyük ölçüde ulaştığımızı ortaya koymaktadır. Nitekim, 2012 yılında beklenen yüzde 3.2 oranındaki büyümenin tamamı net dış talep kaynaklıdır? dedi

Babacan, 2012 yılında büyüme hızındaki yavaşlamaya rağmen istihdamın artmaya ve işsizlik oranının düşmeye devam ettiğini belirterek, ?2012 Ağustos ayında toplam istihdam geçen yılın aynı ayına göre 483 bin kişi artmış, aynı dönemde işsizlik oranı yüzde 9.2'den yüzde 8.8'e gerilemiştir. ILO verilerine göre Türkiye 2009 yılının başından bu yana işsizlik oranları en hızlı düşen ülkelerden biri olmuştur? dedi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, 2012 yılındaki büyüme hızında ve ithalatta yavaşlamanın kamu gelirleri üzerinde olumsuz bir etki ortaya çıkardığını belirterek, şunları kaydetti:

?Diğer yandan özellikle personel ve yatırım harcamalarında bütçede öngörülenin üzerinde bir artış gerçekleşmiştir. Bu gelişmelerin bütçe açığı üzerindeki olumsuz etkileri geçtiğimiz aylarda atılan adımlarla önemli ölçüde dengelenmiştir. 2012 yılında bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 2.3 olarak gerçekleşmesi beklenmektedir.

2012 yılında bütçe açığındaki bir miktar sapmaya rağmen, toplam kamu faiz dışı fazlası, gayri safi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 0.5 seviyesinde gerçekleşmesi ve kamu borç yükünün öngörülenden daha iyi bir performans göstermesi beklenmektedir.

2011 yılında yüzde 39.2 olarak gerçekleşen Avrupa Birliği tanımlı genel yönetim borç stokunun gayri safi yurtiçi hasılaya oranının 2012 yılı sonunda yüzde 36 civarına gerileyeceği tahmin edilmektedir.?

ORTA VADELİ PROGRAM

Orta Vadeli Programa değinen Babacan, ?Orta Vadeli Programda büyümenin 2013 yılında yüzde 4, 2014 ve 2015 yıllarında ise yüzde 5 olması öngörülmüştür. 2013-2015 döneminde tarım dışı sektörlerde 1 milyon 600 bin kişilik yeni istihdam oluşturulması ve işsizlik oranının yüzde 8.7'ye gerilemesi beklenmektedir. Cari işlemler açığının gayri safi yurtiçi hasılaya oranının Orta Vadeli Program dönemi sonunda yüzde 6.5'e gerilemesi öngörülmektedir? dedi.

?KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARI GEÇ KALDI?

Babacan 2012 Haziran ayında Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu bir kademe yükselttiğini ve görünümünü pozitif olarak belirlediğini hatırlatarak, Fitch'in ise Kasım ayında Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu bir kademe, yerel para birimi cinsinden uzun vadeli kredi notunu ise iki kademe artırarak ?yatırım seviyesi'ne yükselttiğini anımsattı. Babacan, ?Ülkemizin kredi notu ve görünümündeki iyileşme, yatırımcı tabanının genişlemesine ve kamu ile özel sektörün yurt dışı finansmana daha iyi koşullarda erişmesine önemli katkı sağlayacaktır. Bu artışlara rağmen, kredi derecelendirme kuruluşlarının ülkemizin notunu artırmada çok geç kaldıkları da bir gerçektir. Türkiye'nin uluslar arası piyasalardaki güven göstergeleri daha da yüksek kredi notlarına işaret etmektedir? diye konuştu.

Hazine Müsteşarlığı portföyünde bulunan KİT'Lerin yatırım ve diğer finansman ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla sermaye transferleri gerçekleştirildiğine işaret eden Babacan, 2013 yılında KİT'lere yapılacak sermaye transferi tutarının 6.3 milyar TL, görev zararı ödemesinin ise 1.7 milyar TL olmasının öngörüldüğünü söyledi. Babacan, sermaye transferi ödemelerinin ağırlıklı olarak TCDD'ye, görev zararı ödemelerinin ise TMO ve TKİ'ye yapıldığını söyledi. Babacan, ?2013 yılında KİT'ler, iştirakler ve kamu sermayeli bankalardan elde edilecek temettü gelirinin 2.4 milyar TL, bazı KİT'lerden elde edilecek hasılat payının ise 0.5 milyar TL olacağı tahmin edilmektedir? dedi.

Babacan ayrıca, finansal eğitimin yaygınlaştırılması konusunda SPK, finansal tüketicinin korunması konusunda ise BDDK koordinasyonunda yürütülen strateji çalışmalarının en kısa sürede sonuçlandırılmasını amaçladıklarını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber