Büyük bestekar Itri, ölümünün 300. yılında anıldı

Büyük Bestekar Itri, ölümünün 300. yılında uluslararası bir sempozyumla anıldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Kasım 2012 14:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sempozyuma katılan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ?Itri, hiç şüphesiz Osmanlı İslam musiki sanatının zirve noktasıdır.? dedi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Medeniyetler İttifakı Enstitüsü tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen ?Uluslararası Büyük Bestekar Itri Sempozyumu'na; Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, UNESCO Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ve çok sayıda davetli katıldı.

Sempozyumda konuşan Beşir Atalay, ?Kültür ve medeniyet tarihimizin nadide şahsiyetlerinden biri olan büyük bestekar Buhurizade Mustafa Itri Efendi, vefatının 300. yılında anıldığı için UNESCO'ya teşekkür ediyoruz. Milli komisyonlarımızın verimli çalışması sonucunda bu tür olumlu sonuçlar alıyoruz. Yeniden tarihimizi tanımak, keşfetmek ve dünyaya tanımak için bu alanda medeniyetler ittifakı projesini başlattık. Büyük bestekar Itri, müziğin hem yerel ve kültürel hem de evrensel ve kültürler arası yönünü anlamamızda önemli bir örnek oluşturmaktadır. Itri, hiç şüphesiz Osmanlı İslam musiki sanatının zirve noktasıdır. Onun pek çok makamda geliştirdiği teknik ve melodik doku gerçekten üst seviyededir.? şeklinde konuştu.

UNESCO tarafından Itri'yi anma yılının ilan edilmesiyle ilgili, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman da, üniversite olarak 28 Ocak tarihinde Itri yılının açılışını yaptıklarını söyledi. 24 Kasım'da sona erecek Itri programıyla bir nevi programın kapanışının yapılacağını belirtti.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman ise, üniversite olarak 28 Ocak 2012 tarihinde Itri yılının açılışını yaptıklarını söyledi. 24 Kasım'da sona erecek olan Itri programıyla bir nevi programın kapanışının yapılacağını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber