Vergiden vergi alan tek ülkeyiz

Haber Giriş : 16 Ekim 2005 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Böyle cinlik dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Vatandaş otomobil ve benzin alırken verginin de vergisini ödüyor

Yüksek vergiler nedeniyle dünyanın en pahalı benzinini kullanan Türkiye, otomobilde de kendi ürettiği araçları iç piyasaya yurtdışından daha pahalıya satar hale geldi. En büyük neden ise hem akaryakıt, hem de otomobilde dünyada benzeri görülmemiş şekilde 'verginin de vergisini' alan Maliye Bakanlığı. Benzin ve otomobildeki çifte vergilendirme tüketiciyi isyan ettirirken, otomotivcilerin de tepkisi büyüyor. Vergideki adaletsizliğe son olarak Türkiye'de en fazla binek otomobil satan Renault Mais'in Genel Müdürü İbrahim Aybar tepki gösterirken, "Vergi adaletsizliği nedeniyle burada ürettiğimiz modelleri dışarıya daha ucuza satıyoruz. Avrupalı Bursa'dan çıkan Renault Megane'a yüzde 55 daha ucuza biniyor" dedi.

İşte otomobilde çifte vergi oyunu

Verginin de vergisi alan Maliye Bakanlığı, bunun için tek bir üründen üst üste çeşitli kesintiler yapıyor. Örneğin, Bursa'daki fabrikadan 21 bin 450 YTL fiyatla çıkan bir Renault Megane otomobil tüketiciye ulaşana kadar her aşamada bir vergiyle karşılaşıyor. Maliye otomobilin fiyatı üzerine önce yüzde 37 oranında yani 8 bin 29 YTL'lik ÖTV ekliyor. Böylece fiyat 29 bin 479 YTL'ye yükseliyor. Araç fiyatının üzerine dünyanın en yüksek ÖTV oranlarından birini ekleyen Maliye, bununla da yetinmiyor. ÖTV'li fiyat üzerine bir de yüzde 18 KDV uyguluyor. Yani vergili fiyat üzerine tekrar vergi koyuyor. Fiyat 35 bin 585 YTL'ye yükseliyor. Böylece genel vergi oranı yüzde 62'ye geliyor. Oysa Maliye, KDV'yi ÖTV'siz fiyat üzerinden alsa, yani verginin vergisini almasa aracın tutarı bin 485 YTL düşüşle 34 bin 100 YTL olacak. Tabii tüketicinin omzuna binen yükler bununla da bitmiyor, trafik sigortası, bandrol, plaka gibi ekstra vergiler ayrıca uygulanıyor. Buna ek olarak Maliye otomobil satıcılarından da kazanç vergisi alıyor. Aynı sistem 96 bin 289 euroya satılan Grand Cherokee'nin 5.7 lt'lik modeline uygulanınca tüketicinin cebinden çıkan ekstra para 6 bin 564 euroyu (yaklaşık 10.7 milyar lira) buluyor.

Tüketici çifte kesintiyle benzine 30 kuruş daha fazla ödüyor

Aynı durum akaryakıtta da söz konuşu. Rafineriden litresi 67.5 kuruşa çıkan 95 oktan kurşunsuz benzin Tüpraş'ın kapısında 2.4 YTL'ye satılıyor. Maliye önce benzinin üretim fiyatının üzerine yüzde 203 oranında ÖTV ekliyor. Yani 670.5 kuruşluk benzin litre fiyatı ÖTV'yle birlikte 2.03 YTL'ye yükseliyor. Diğer ilaveler de bittikten sonra benzinde verginin vergisini alma işlemi yapılıyor. ÖTV'lik fiyatın üzerine yüzde 18 KDV ekleniyor. Böylece benzinin litresi bayiye 2.4 YTL'den veriliyor. Tüketici ise pompada 2.71 YTL ödüyor. Oysa devlet benzindeki KDV'yi ÖTV'siz fiyat üzerinden alsa benzindeki KDV tutarı 36 kuruş değil, 12 kuruş olacaktı. Yani tüketici bir litre benzine 2.7 YTL değil, 2.4 YTL ödeyecekti.

Üç benzinciden birinde kaçak çıktı

Kaçak akaryakıta tespit edecek marker sistemine ilişkin ihale Şubat 2006'ya ertelenirken, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) yaptığı denetimlerde şok sonuç ortaya çıktı. EPDK müfettişlerinin sadece son iki ayda yaptığı denetimlerde, 197 akaryakıt bayiinden alınan numunelerin 67'sinin kaçak veya standart dışı olduğu saptandı. EPDK Başkanı Yusuf Günay, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Petrol Araştırma Merkezi'ne 49 ilden alınan 308 adet numune gönderiliğini belirterek, "198 adedinin analizlerini tamamladık. Bunların yüzde 34'ü kaçak, menşei belirsiz veya standart dışı akaryakıt çıktı" dedi.

Cepte KDV çıplak fiyat üzerinden kesiliyor

Otomobil ve benzinde ÖTV'nin de vergisini alan Maliye Bakanlığı, cep telefonunda tam tersini yapıp çifte standart uyguluyor. Cep telefonu kullanıcıları yüzde 25 Özel İletişim Vergisi (ÖİV) ödüyor. Ancak KDV, ÖİV'li fiyat üzerinden alınmıyor. Örneğin 100 YTL'lik cep telefonu konuşması yapan tüketici, 25 YTL ÖIV öderken, faturaya 100 YTL üzerinden 18 YTL'lik KDV ekleniyor. Böylece ödenen toplam tutar 143 YTL oluyor. Maliye cepte ÖİV'li fiyat üzerine KDV alsaydı, tüketici fazladan 4.5 YTL vergi ödeyecekti.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber