İş dünyası, kredide aranan 'eş rızası' şartından rahatsız

Hür Sanayici ve İşadamları Derneği(HÜRSİAD)Başkanı Kasım Fincan, Yeni Borçlar Kanunu'yla getirilen kefalette eşin rızası şartının, kredi işlemleri başta olmak üzere büyük sıkıntılara sebep olduğunu belirterek, biran önce gerekli düzenlemelerin yapılmasını beklediklerini kaydetti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2012 16:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Temmuz ayında yürürlüğe giren 'Yeni Borçlar Kanunu'nun eşlerden birinin kefil olabilmesi için diğerinin iznini gerekli kılan 584'üncü maddesi iş hayatında tartışma konusu oldu. Kefil olabilmek için her seferinde eşinden onay almak durumunda olan iş adamlarından bazıları, maddenin ticaretin hızını yavaşlattığı ve bürokrasi yarattığı görüşünde. İşadamları, özellikle Borçlar Kanunu'nun eşlerden birinin kefil olabilmesi için diğerinin iznini gerekli kılan 584'üncü maddesinin eşler arasında tartışmalara yol açtığını ve bürokrasi yarattığını öne sürerek, yeniden düzenlemesi gerektiğini belirtiyor.

HÜRSİAD Başkanı Fincan, yaptığı yazılı açıklamada, kanunun yürürlüğe girmesinden sonra, ilgili bakanlıklardan yapılan açıklamalarla birlikte bankaların prosedürlerle ilgili meclis açılana kadar tolerans gösterdiklerine işaret etti. Ancak düzenlemenin, TBMM'nin açılışının üstünden günler geçmesine rağmen gündeme gelmediğini gören bankaların yeniden ve haklı olarak aynı prosedürleri iş adamlarının karşısına çıkarmaya başladıklarını vurgulayan Fincan, başta krediler olmak üzere, akreditif ve leasing işlemlerinde büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti.

Fincan, "Yeni Borçlar Kanunu'yla getirilen kefalette eşin rızası şartı, kredi işlemleri başta olmak üzere büyük sıkıntılara sebep oluyor. Meclis açıldığında düzeltileceği sözü verilmişti. Biran önce gerekli düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz. Arzumuz bir an evvel bu konuda iş adamının, işlerini kolaylaştıracak biz çözümün bulunmasıdır. Meselenin çözümü ile ilgili çalışmaların, TBMM ve ülke gündeminin yoğun olması sebebiyle geciktiğine inanıyoruz. Kanunun bir an evvel gözden geçirilmesi ticari hayatın sağlıklı sürmesi için çok önemli." diye konuştu.

MADDE AİLEVİ SORUNLARA YOL AÇMAYA BAŞLADI

Son dönemde bazı iş adamlarının ticari yaşamın gereği olan kefillik için eşinden onay almakta zorlandığı bilgisinin kendilerine geldiğini aktaran Fincan, bu maddenin ailevi sorunlara yol açmaya başladığını kaydetti. Fincan, ?Kanunun yaklaşık 5 aydır yürürlükte olmasına rağmen bu sorunların ortaya çıkması ilerisi için bizi kaygılandırıyor. Eşler arasında tartışma yaşanmaması ve ticaret ve yatırımların hızının yavaşlamaması için eş onayı maddesinde düzenleme şart. Sorunun aşılması için belli bir limite kadar izin alınmaması da dahil her türlü çözüm göz önünde bulundurulmalıdır'' ifadelerine yer verdi.

BELLİ LİMİTE KADAR İZİN GEREKMEYEBİLİR

Söz konusu maddeyle ailenin ekonomik varlığı korunuyor ama uygulamada sorunlar da yaşandığını belirten Fincan, ?Madde bu haliyle sıkıntılara yol açmaya devam edecek gibi görünüyor. Kanunu aldığımız İsviçre'de limit uygulaması yok fakat biz kendi yaşam koşullarımızı dikkate alarak bu konuda bir limit koyabiliriz. Belli limite kadar eşin izni gerekmeyebilir. Bu yöntem soruna biraz da olsa çözüm olabilir.'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber