Dişte koruyucu sağlık hizmetleriyle maliyet 12 kat düşecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Kasım 2012 20:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege Sağlık Gönüllüleri Derneği (EGESADER) ve Ege Sağlık Derneği (ESADER) tarafından 'Dünya Diş Hekimleri Günü'nde düzenlenen etkinlikte konuşan Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Artunç, dişte koruyucu sağlık hizmetleriyle diş tedavi maliyetlerinin 12 kat düşeceğini söyledi.

Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED) üyesi EGESADER ve ESADER tarafından düzenlenen Dünya Diş Hekimleri Günü nedeniyle kokteyl düzenlendi. Tepekule Kongre Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte konuşan Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Artunç, önümüzdeki günlerde Sağlık Bakanlığı ve Diş Hekimleri Odası tarafından uygulanmaya konulacak Koruyucu Sağlık Hizmetleri projesine atıfta bulunarak bu sayede ülkemizin diş tedavisinde harcayacağı maliyetin 12 kat azalmasının mümkün olabileceğini belirtti. Artunç, 34 yıllık gelişim tarihine sahip diş eğitimi ve öğretiminin bugün geldiği noktada 38 adet faaliyette bulunan ve 9 yeni kurulan diş hekimliği fakültesinde yaklaşık bin öğretim üyesinin eğitimi sürdürdüğünü vurguladı.

Gerek diş hekimliği fakültelerinde, gerekse Sağlık Bakanlığı'nda olmak üzere 20 binden fazla diş hekiminin halka hizmet verdiğini aktaran Artunç, Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nin ulaştığı çağdaş seviyenin Avrupa Diş Hekimliği Fakülteleri Eğitim Birliği tarafından incelemeye alındığını hatırlatarak, "Eğitimimizin AB standartlarında resmen tasdik edilmesini diş hekimliği eğitimimizin geldiği nokta açısından önemli ve yol gösterici buluyorum" dedi. Kişi başı ağız diş harcamasının AB ülkelerinde 200 doların üzerindeyken ülkemizde ise 20 dolar civarında olduğunu kaydeden Artunç, ağız diş sağılğı hizmetlerine ihtiyacın yüksek olmasına rağmen bu hizmetlere olan talebin o oranda düşük olduğunu vurguladı. Artunç, "Koruyucu uygulamalar ile yaşam kalitesinin artırılması ve tedavi edici diş hekimliği başlama yaşının yükseltilmesiyle çözülecektir. Gelişmiş ülkelerde yapılan araştırmalarda koruyucu sağlık hizmetleriyle alınacak tedbirlerle hastalık oluşmadan önlenmesi durumunda maliyetin 12 kat azalağı ortaya konmuştur" diye konuştu.

İzmir Dişhekimleri Odası Başkanı İlkay Karademirci Ülkü, toplumumuzda basit hastalıklar için hekime gitme alışkanlığı varken çok daha önemli olan ağız diş sorunları için diş hekimlerine gitme alışkanlığının çok az olduğunu belirterek, "Diş hekimliği birliğimiz ve Sağlık Bakanlığı'nın birlikte yürüteceği koruyucu hekimlik programlarıyla toplumun ağız diş sağlığı sorunlarını en azından indirebilmeyi hedefliyorlar. Biz oda olarak her zaman koruyucu hekimliğin arkasında duruyoruz" dedi.

EGESADER Başkanı Prof. Dr. Talat Tavlı, üç yıldan beri faaliyet gösteren bir dernek olmalarına rağmen hem yurt içi hem yurt dışı faaliyetlere gönüllü doktorlarla hizmetler yürüttüklerini söyledi. Tavlı, "Yurt içinde batı - doğu kardeşliği anlamında doktor arkadaşlarımız, diş hekimlerimiz, veterinerlerimiz, eczacı arkadaşlarımız güneydoğu'ya gidiyorlar. Orada ihtiyaç duyulan bölgelerde sağlık hizmetlerine katkıda bulunuyorlar. Aynı zamanda yurt dışında gerçekten Türkiye Cumhuriyeti'ne sağlık bakımından ihtiyaç gösteren bölgelere - ki Afrika bunlardan birisi. Tanzanya, Kamerun, Somali yakın zamanda Yemen gibi Afrika'da ihtiyaç duyulan yerlerde arkadaşlarımız hizmet noktasında orada katkıda buluyorlar, gidiyorlar. Hem saha çalışması hem de oradaki üniversitedelerde akademisyenlerimiz eğitime katkıda bulunuyor" diye konuştu.

Daha sonra gerek yurt içi gerekse yurt dışında yaptıkları hizmetlerden dolayı EGESADER üyesi diş hekimleri ve diş teknisyenlerine plaket verildi. Gecenin sonunda ise tamamı sağlık çalışanlarından oluşan 'Grup Bilmem Ne' tiyatro ekibi sunduğu skeçlerle geceye katılanlara eğlenceli anlar yaşattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber