Bürokrasi yüzünden Jean Monnet bursu bu yıl askıya alındı

Haber Giriş : 17 Ekim 2005 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRKİYE'NİN uzun görüşmelerden sonra Avrupa Birliği'nden almaya çalıştığı burslarla ilgili tartışmalar alevlendi. Avrupa Komisyonu ile Türkiye arasında imzalanan bir anlaşma çerçevesinde her yıl verilen Jean Monnet bursu bu yıl askıya alındı. Avrupa Birliği'nin (AB), Türkiye'deki öğrenciler için ayırdığı en büyük bütçeli burs olan Jean Monnet'in koordinasyon sıkıntısı nedeniyle kesildiği öne sürüldü.

Karar geç alındı

MEDA II Programı kapsamında yer alan Jean Monnet Burs Programı, bu yıla kadar Avrupa Komisyonu ve Dışişleri Bakanlığı'nca ortak yürütülüyordu. 2005'te Dışişleri Bakanlığı tarafından alınan bir kararla, Jean Monnet Burs Programı'nın sorumluluğu Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'ne verildi. Ancak, bakanlığın kararı geç alması nedeniyle, görev devri yaz sonuna kaldı. Bu nedenle, bu yıl verilecek bursların hazırlığı yetiştirilemedi. Bakanlık, 2006-2007 akademik yılı burslarını bu gecikmeden dolayı iptal etti.

Jean Monnet Bursu, kamu ve özel sektörde çalışan genç Türk profesyonelleri ile üniversite öğrencilerine, AB üye ülkelerinden birinde bir yıla kadar lisansüstü çalışma yapma olanağı sağlıyor. Jean Monnet Burs Programı, 1989 yılında Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasında imzalanan bir anlaşma çerçevesinde başladı. AB kaynaklarından verilen bursla, AB tam üyelik hedefi ve katılım öncesi stratejisi çerçevesinde nitelikli personel ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor. Bu programla, üye ülkelerden birinde bir yıllık bir çalışma imkanı temin etmek yoluyla, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin gelişmesi hedefleniyor.

400 kişi yararlanacak

Proje bütçesi 6 yıllık bir dönem için 10 milyon Euro. Bu proje boyunca, yaklaşık 400 kişinin burstan faydalanması bekleniyor. Proje, Mayıs 2001de başladı. 80 kişi 2002-3 akademik yılı, 120 kişi de 2004-5 akademik yılı ve 144 kişi de 2005-6 akademik yılı için burs kazandı. 35 yaşını geçmemiş, AB'nin resmi dillerinden herhangi birini bilen devlet memurları ve özel sektör çalışanları bu programa başvurabiliyor.

Allianoi baskısı

AVRUPA Konseyi Parlamentosu Kültür Varlıklarını Koruma ve Kültürel Miraslar Alt Komisyonu Üyesi CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu, İzmir'in Bergama İlçesi'ndeki 1800 yıllık Allianoi Antik Kenti'nin kurtarılması için, komisyonun, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'e mektup yazdığını bildirdi. Coşkunoğlu, geçen hafta Romanya'nın başkenti Bükreş'te yapılan toplantıda, komisyonun, Allianoi Antik Kenti'nin Yortanlı Baraj suları altında kalmaması için ?baskı oluşturulması? yolunda karar alındığını belirtti. Çözümün barajın tasarımında değişiklik yapılması olduğunu belirten Coşkunoğlu, durumun tartışılması için Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'a soru önergesi vereceğini açıkladı.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber