Başsavcılık YÖK'ü by-pass etmek için 'çete'yle suçluyor

Haber Giriş : 17 Ekim 2005 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, YÖK'ün engellemesini önlemek amacıyla, Prof. Aşkın hakkındaki soruşturmayı "çete oluşturma" suçlamasından yürüttüğü iddia ediliyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Yücel Aşkın'ın tutuklanmasının ve "çete" suçlaması yöneltilmesinin YÖK'ü by-pass etme amacı taşıdığı iddia ediliyor. Hukukçuların dikkat çektiği, devlet memurları hakkında soruşturma ve yargılama usullerini düzenleyen yasadan kaynaklanıyor. Bu yasaya göre, rektörlerin ifadeye çağrılması, tutuklanması veya haklarında dava açılabilmesi için YÖK'ten izin alınması gerekiyor. Ancak bu izin şartı geniş yetkili ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren "çete" suçunda aranmıyor. Van Başsavcılığı, Aşkın hakkındaki soruşturmayı sadece "ihaleye fesat karıştırma" iddiasıyla yürütmüş olsaydı, dosya geniş yetkili ağır ceza mahkemesi yerine, normal yetkileri olan savcılıkta olacaktı. Bu durumda da Prof. Aşkın'ın ifadeye çağrılması, hakkında soruşturma açılması ve tutuklanması için YÖK'ün izni gerekecekti. Aşkın'ın avukatı Teoman Evren de, çete suçlamasıyla ilgili olarak "Aksi halde zaten YÖK'ün izni gerekirdi" demekle yetindi.

2 KİŞİ ÇETE
Avukat Evren, çetenin varlığında söz edebilmek için üçüncü bir kişinin sorgulanıp sorgulanmadığı yönündeki soruya da, "Şu ana kadar Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı ve Rektör'ün ifadesi alınıp tutuklama yapıldı. Üçüncü bir kişiyi savcılık herhalde bulacaktır" diye yanıt verdi. Evren, dosya hakkında verilen gizlilik kararının ise savunma hakkını engellediğini söyledi. Avukatı olarak dosya hakkında yeterli derecede bilgi edinemediklerini belirten Evren, sorgudaki ifadeler üzerine hazırladıkları itiraz dilekçesini, bugün ya da yarın mahkemeye vereceklerini belirtti.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber