Deve güreşlerinin 'hanım ağası'

Bayramiç ilçesinde mali müşavirlik yapan Habibe Yüksel, yaklaşık 4 yıldır bakımını üstlendiği "Efe Can" adlı devesiyle güreş sahalarında yer alıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Kasım 2012 12:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada Kutluoba köyünde yaşadığını, ilçe merkezindeki bürosunda Mali müşavirlik yaptığını, deve sevgisinin aileden geldiğini söyledi.

Ezine ilçesinin Üvecik köyünde düzenlenen güreşle getirdiği 4 yaşındaki

"Efe Can" adlı devesinin dışında ondan 1 yaş küçük bir devesinin daha olduğunu dile getiren Yüksel, "İkisini de güreşlere getirmek güç olduğu için şimdilik Efe Can'ı turnuvalara götürüyorum" dedi.

Yüksel, ailesinde 25-30 yıl önce bir deve bulunduğunu, babasının bu deveyle çocuğu gibi ilgilendiğini ifade ederek, "O zamandan beri deve sevgisi benim de içime yerleşti. 10 yıldır deve edinmek istiyordum. 4 yıl önce Efe Can'ı İzmir Dikili'den satın aldım" diye konuştu.

Develerin bakımı zor olduğunu, bazı incelikler gerektirdiğini anlatan Yüksel, şöyle konuştu:

"Onları öğrendikten sonra deveyle adeta bütünleşiyorsunuz. Örneğin, deve inek ya da dana gibi çok yemez. Genelde arpa, burçak, saman ve meşe palamuduyla besliyoruz. Bir devenin yıllık maliyeti yaklaşık bin 500 lirayı buluyor. Efe Can bugüne kadar 5 güreş yaptı. Bu güreşlerinde başarılı bir çizgide göründü. Güreşlerimizi izleyenler beni 'hanım ağa' devemi de geleceğin pehlivanı olarak adlandırıyor. İnşallah geleceğin önemli develeri arasında yer alacak. Devenin bakımı, güreşlere götürülmesi artık benim için bir hobi oldu."

Habibe Yüksel, Çanakkale genelinde düzenlenen deve güreşlerine genelde katıldığını, devesi için 2 yıl sonra mevlit okutup, törenle havut giydireceğini, ondan sonra diğer illerde düzenlenen güreşlere de katılmayı düşündüğünü kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber