Sosyal güvenlik yeniden masaya yatırılıyor

Haber Giriş : 17 Ekim 2005 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yasalaştırılmadığı için IMF'nin, Stand-by'ın birinci gözden geçirmesini onaylamayıp ertelemesine neden olan sosyal güvenlik reformu Emek Platformunu oluşturan örgütler öncülüğünde masaya yatırılıyor.

Çalışma Bakanlığı'nda oluşturulan bir teknik komite de sosyal güvenlik reformunu ele alacak. Öte yandan çarşamba günü toplanacak Ekonomik ve Sosyal Konsey'in gündem maddesi de sosyal güvenlik reformu olarak belirlendi.
IMF'nin gözden geçirmeleri tamamlayarak kredi dilimini serbest bırakması için Meclis'ten çıkarılmasını istediği sosyal güvenlik reformu yeniden sosyal taraflarla masaya yatırılacak. ANKA'nın edindiği bilgiye göre Çalışma Bakanlığı'nda oluşturulan bir teknik komite reformu ele alacak. Çalışma Bakanlığı'na ortak bir taleple giden Emek Platformu Başkanlar Kurulu, reforma ilişkin itirazlarını iletecek ve Bakanlıktan bu itirazları içeren maddelerin yeniden düzenlenmesini isteyecek.

"GÖRÜŞMELER ASKIYA ALINSIN"

Emek Platformunu oluşturan örgütlerin başkanları geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı'na birer yazı yazarak, çalışanları ve emeklileri yakından ilgilendiren Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısıyla ilgili olarak kamuoyunda henüz ortak bir mutabakat sağlanamadığını belirtip, görüşmelerin askıya alınması ve Emek Platformu'nu oluşturan örgütlerin temsilcileriyle mutabakata varıldıktan sonra görüşmelerin başlatılmasını istemişti. Emek Platformu, Tasarının askıya alınmayarak görüşülmesine devam edilmesi durumunda eylem yapılacağını da açıklamıştı.

"ESK SOSYAL GÜVENLİK GÜNDEMİYLE TOPLANACAK"

Öte yandan Ekonomik ve Sosyal Konsey, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında 19 Ekim Çarşamba günü "sosyal güvenlik reformu" gündem maddesiyle toplanacak. Ancak, Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, Hak-İş Başkanı Salim Uslu, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik ve KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul'un söz konusu tarihte Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) İcra Kurulu toplantısı için Brüksel'de olacak. Bu nedenle konfederasyon başkanlarının ESK toplantılarını organize eden Devlet Planlama Teşkilatı'nın bağlı olduğu Devlet Bakanı Abdüllatif Şener'den toplantının ileri bir tarihe ertelenmesini talep edecekleri belirtiliyor. Toplantı tarihinin ertelenmemesi durumunda ise Konfederasyon Başkanlarının yerlerine birer temsilci göndermeleri bekleniyor.

"BAKANLIK BU AY İÇİNDE ÇIKARMAYI PLANLIYOR"

Çalışma Bakanlığı, sosyal güvenlik reformunu oluşturan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı, Sosyal Güvenlik Kurumu Yasa Tasarısı ve Primsiz Ödemeler Yasa Tasarısı Taslaklarının bu ay içinde TBMM tarafından kabul edilmesini öngörüyor. Ancak CHP'nin muhalefeti ve önümüzdeki günlerde başlaması beklenilen 2006 yılı bütçe görüşmeleri dolayısıyla söz konusu tasarıların yasalaşma takvimi konusunda sıkıntı yaşanması bekleniyor.

Meclis tatile girmeden önce "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı Taslağı"nın geneli üzerindeki görüşmeleri başlamış, ancak CHP'nin muhalefeti üzerine görüşmeler tamamlanamadan Meclis tatile girmişti. IMF'nin birinci gözden geçirmeyi tamamlamamasının en önemli gerekçelerinden olan reform yasasının görüşmelerine Meclisin açılmasının ardından başlandı. Ancak tasarı üzerindeki görüşmeler birinci madde üzerinde tıkanmış durumda bulunuyor. Plan ve Bütçe Komsiyonu'nun haftalık çalışma takviminde de "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı Taslağı"na yer verilmezken, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı tarafından Tasarıların Komisyon'da görüşülmeden Genel Kurula indirilmesi yönündeki önerisinin de bu hafta içinde netleşmesi bekleniyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber