Agaç kavunu şifa deposu

Ödemiş'e bağlı Yolüstü köyünde süs, meyve ve bitki fidanları üretimi yapan İsmail Çam, ürettiği "Ağaç kavunu"nun tam bir şifa deposu olduğunu söyledi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Kasım 2012 08:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu kavunla ilgili bilgi veren İsmail Çam, Turunçgiller içinde soğuğa en dayanıklı bitki olduğunu belirtti. Ağaç kavunu yavaş büyüyen bir ağaç olduğunu ve 3 yaşına geldiğinde meyve verdiğini vurgulayan Çam, "Ağaç kavununun normal meyvesi 1-1.5 kilo, ancak bazen 3-4 kiloya kadar çıktığı oluyor. Güney Avrupa ve Hindistan'da yetiştirilen bu meyve, ülkemizde ise Akdeniz, Ege ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilebiliyor. Ödemiş'te de iki yıldır yetiştiriyoruz. Yaprakları, çiçekleri, meyvesi kullanıldığı için farklı dönemlerde toplanıp saklanıyor. Yaprakları, ağaç çiçek açmadan önce toplanır. Meyvesi olgunlaşınca toplanıp kullanılır. Kurutularak kullanmak da mümkündür" diye konuştu.

Ağaç kavununun faydalarının ise saymakla bitmediğini kaydeden İsmail Çam, şunları söyledi: "Yememek şartıyla kabukları çiğnenirse ağız kokusunu giderir, diş etlerine faydalıdır. Safrayı yok eder, safradan kaynaklanan kusmayı önler. Kabızlığı giderir, mide ve ciğerlerin hararetini keser. Mide ve kalbi kuvvetlendirir, kalp çarpıntısını giderir. Sıtmaya iyi gelir. Ağaç kavununu veya yaprağını koklamak baş ağrısını geçirir, ferahlatır. Kurutulmuş meyveler güveleri kaçırmak için elbise arasına konulmaktadır. Kaynatılmış suyunun buharı eve güzel bir koku verir, ferahlık sağlar.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber