'Üniversitedeki tarikatı basın bulsun'

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Ekim 2005 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Olağanüstü Rektörler Komitesi, Van 100.Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın tutuklanması olayıyla ilgili durumu görüşmek üzere YÖK'te toplandı. YÖK Başkan Prof.Dr. Erdoğan Teziç, 100. Yıl Üniversitesi içerisinde köklü bir tarikat yapılanması ve Yücel Aşkın'ın tutuklanmasında bunların etkisi olduğu yönündeki iddialarla ilgili soruya, "Bu konuda basına düşeni ben yapamam. Bunları araştırmak basının görevi. Benim deliller toplamaya araştırmaya zamanım yok" karşılığını verdi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, komitenin toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, gündemlerinin tek madde olarak Van 100. Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın'ın tutuklanmasıyla ilgili olduğunu söyledi ve konuya ilişkin toplantı bitmeden bir açıklama yapılmasının toplantıya anlamsız kılacağını kaydetti. Teziç, toplantı sonrasında yazılı bir bildiri yapılacağını basın mensuplarına duyurdu. Teziç, gazetecilerin gündeme ilişkin olarak sorularını da yanıtladı. YÖK Başkan Vekili İsa Eşme'nin iddialarla ilgili hazırladığı raporun siyasi partilere, Cumhurbaşkanlığı'na gönderilip gönderilmeyeceğine ilişkin olarak, Teziç, "O bilgiler burada arkadaşlarım tarafından değerlendirilecek. Onların vereceği karara göre davranacağız" cevabını verdi. Teziç, bir gazetecinin YÖK'ün yargıya güvenmediği yönünde yorumlar yapıldığının hatırlatılması üzerine, "Biz hiçbir zaman yargıya güvensizliğimizi ifade etmedik. Bugüne kadar yaptığımız yazılı ve sözlü açıklamalarda yargıya olan güvenimizi hep vurguladık, bundan sonra da vurgulayacağız" dedi.

Tutuklanarak cezaevinde bulunan Van 100.Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Aşkın'ın, soruşturmanın selameti doğrultusunda görevden alınması gerektiğiyle ilgili yorumlara Teziç, sert bir biçimde, "Hayır gündeme gelmeyecek. Bu aşama söz konusu değil. Şunu da unutmayın, yeni ceza yasasında yargılamayı etkileyecek biçimde soruları da siz sormaktan imtina ederseniz iyi olur. Çünkü içeriği tanımlanmamış bir suç öngörülüyor. Yeni ceza yasasında yargılamayı etkilemek" şeklinde cevapladı.
Teziç ayrıca, iddiaların gündeme geldiği ilk günden itibaren 3 kez Van Cumhuriyet Savcılığı'na yazılı başvuruda bulunduklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Yürürlükteki Anayasamız 129 ve 2547 sayılı kanunun 53'üncü maddesi tüzel bir düzenleme yapıyor. Bu tür konular YÖK tarafından incelenir ve onun için takipsizlik kararı vererek, buraya göndermesini istedik. Herhangi bir cevap alamadık. YÖK'te bilgi olarak Yüksek Hakimler ve Savcılar Kuruluna ve Adalet Bakanlığı'na yazı yazdık."

Teziç, Prof. Aşkın'ın tutuklanmasına neden olan konularla ilgili YÖK'e rektörlükten bir talep gelip gelmediğine yönelik soru üzerine şunları kaydetti:
"Soruşturmayı 2002 yılında başlatan Van Üniversitesi Rektörü'nün kendisi başlatıyor. Maliye Bakanlığı müfettişlerinin yaptıkları inceleme sonunda bize de bilgi geliyor. Bizde bu bilgi çerçevesinde Van Üniversitesi Rektörlüğüne yazı yazıyoruz ve burada bir inceleme yapılmasını istiyoruz. Van Üniversite Rektörü bir komisyon kurarak incelemeyi başlatıyor. Soruşturmayı başlatan kendisi. Ama kendisine yönelik herhangi bir ispat yok. İhale 1998 yılında yapılıyor. Rektör göreve 25 Nisan 1999'da göreve başlıyor. Ve Bunlarda hiçbir ispat yok sadece bu Temmuz ayında ki o zaman Van Cumhuriyet Savcılığı görevsizlik kararı vererek, konunun rektörlükçe incelenmesini istiyor. Rektörlükte yaptığı soruşturma sonucunda Danıştay 2. Dairesi ilgililer hakkında soruşturma yapılması için karar veriyor. Bunların hiçbirine rektör müdahil değil. Sonradan Temmuz ayında birden bire Van Cumhuriyet Savcılığı'nın Rektörümüz yurt dışındayken bir karar alarak evini arıyor. Ondan sonra bu olaylar gelişiyor."

Teziç, Rektör Aşkın'ın tutuklanması ve dava sürecinde kendisine yardım edilmesi için Barolar Birliği eski Başkanı Teoman Evren'i bu iş yardımını istediklerini açıklayarak, "Biz rektörümüzün yanında olduk" açıklamasında bulundu.

Teziç ayrıca, YÖK'un Rektöre sahip çıkmada geç kaldığının söylentileriyle ilgili olarak da, "Geç kalma hangi ölçeğe göre bilemiyorum. Eğer böyle bir iddia varsa" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber