Cezalarını mezar kazarak çekiyorlar

Şartlı tahliye yasasıyla cezaevinden çıkan mahkumlar, cezalarını okul ve cami temizliği ya da orman müdürlüklerinde fidan dikme gibi işlerde çalışarak tamamlıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Aralık 2012 11:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sakarya'da mezarlıklar müdürlüğüne yerleştirilen bazı hükümlüler, cezalarının kalan kısmını mezar kazıp, kabristanlıkları temizleyerek tamamlıyor.

Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu'nda değişiklik yapan yasanın geçen Nisan ayında yürürlüğe girmesinin ardından 13 binden fazla mahkum açık cezaevlerinden şartlı tahliye oldu. Yasa ile dışarı çıkan mahkumlar, kalan cezalarını kamu kurum ve kuruluşlarında kamu yararına çalışarak tamamlıyor. Bu kapsamda mahkumlar okul ve cami temizliği, orman müdürlüklerinde fidan dikimi gibi yararlı işlerde çalıştırılıyorlar.

Ancak bazı hükümlüler, cezalarını farklı işlerde çalışarak çekiyor. Kamu yarına çalıştırılmak için Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'ne yerleştirilen 4 hükümlü, hafta içinde günde 4 saat mezarlıklarda çalışıyor. Mezarcılara mezar kazmada yardım eden hükümlüler, şehit mezarları ve diğer kabristanların da bakımını yapıyor. Denetimli serbestlik ekiplerince sürekli kontrol edilen hükümlüler, belirnen saatlerde karakollara giderek imza atıyor.

Cezasını mezarlıkta çalışarak dolduran iki çocuk babası Kazım Akkaya (53), şartlı tahliye uygulaması sayesinde akşamları evde çocuklarıyla birlikte olabildiğini söyledi. Mezarlıkta çalıştığı için farklı duygular yaşadığını kaydeden Akkaya; "Daha önce içinde olmadığımız ortama girince biraz farklı oluyor. Dünyadan haberimiz yokmuş. Ama buraya gelip çalışmaya başladığımda herşeyden haberimiz olmaya başladı" diye konuştu.

Cezasının tamamlanmasına 11 ay kala şartlı tahliye ile cezaevinden çıkan İsmail Girgin ise mezarlıkta çalıştığı için huzurlu ve mutlu olduğunu ifade ediyor. İlk çalışmaya başladığında kendisini mezarlıkta bulunca tuhaf duygular yaşadığını anlatan Girgin, şunları anlattı; "Ancak Allah için hayırlı bir şey yaptığımızı düşündüm. Sonuçta huzurlu ve mutluyum. Daha önce ben hiçbir işte çalışmadım. Burada mezar kazıyoruz. Mıntıka temizliği yapıyoruz, mezarları temizliyoruz. Mezarlıkta çalışmak güzel bir duygu. Bunun hayrı da var. Biz mahkumlara böyle bir şans tanıdığı için Allah devletimize zeval vermesin. Bir kızım var. Geceleri çocuğumun yanında kalıyorum."

YAPTIKLARI HİZMET İBADET HÜKMÜNDE

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Şube Müdürü Erhan Yılmaz da hükümlülerin yaptığı hizmetlerden memnun olduklarını dile getiriyor. Hükümlülerin yaptığı hizmetin ibadet hükmünde olduğunu kaydeden Yılmaz; "Elimizde 4 hükümlü var. Arkadaşlarımız ağaç dikme, ağaç budama, ot biçme, mıntıka temizliği, mezar temizliği, şehit mezarlarının bakımı ve cenazelerin çok yoğun olduğu zamanlarda bir tecrübeli mezarcının yanına da bu arkadaşlardan birini vermek kaydıyla mezar kazma hizmetlerinde bize yardımcı oluyorlar. Bu işin hem dünyalık hem de ahiret boyutu var. Yaptıkları hizmet aynı zamanda ibadet hükmündedir. Bu milletin dirisi kadar ölüsüne de hizmet etmek bir şereftir ve bir dini vecibedir, ibadettir. Bu arkadaşlarım aynı zamanda ona da katkı sağlıyorlar" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber