AB İlerleme Raporu: Türkiye'de yargı reformlara direniyor

Haber Giriş : 21 Ekim 2005 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Raporda TCK'nın 301 ve 305'inci maddelerine yoğun eleştiri getirildi ve bu maddelerde değişiklik yapılması istendi.AB Komisyonu'nun İlerleme Raporu, müzakerelerin gidişatını yakından ilgilendiriyor. 9 kasımda açıklanacak raporda, yargının bir bölümünün reformlara karşı direndiği belirtilerek "bu durum, yapılan reformlara ciddi gölge düşürüyor" yorumu yapıldı.

Öngörüşler için üye ülkelere gönderilen raporda, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 'Türklüğü aşağılama' başlıklı 301'inci maddesi ile Kıbrıs'tan asker çekilmesi ya da Ermeni iddialarının propagandasının yapılmasının 'suça örnek gösterildiği' belirtildi. Raporda 'Temel milli yararlara karşı hakaret' başlıklı 305'inci maddesinin de 'ifade ve düşünce özgürlüğünü kısıtladığı' belirtildi. Raporda buna örnek olarak Orhan Pamuk ve Hrant Dink'e açılan davalar gösterildi.

Raporda Alevilerle ilgili eleştiriler de var

AB raporunda ayrıca, din ve vicdan özgürlüğünün kısıtlandığına yönelik de geniş bir bölüm yer alıyor. Ruhban Okulu'nun hala açılmaması, vakıflar sorunu, ülkedeki gayri müslümlere yönelik kısıtlamalar ve Alevilerle ilgili de eleştiriler bulunuyor. Alevilerin, Diyanet İşleri Başkanlığı'nda temsil edilmemeleri de raporda dikkat çekiyor.

Raporda yolsuzluğun mücadeleye rağmen bütün alanlarda sürdüğü, sistematik olmamakla birlikte işkencenin ve kötü muamele vakalarının devam ettiği belirtiliyor. Özgürlük alanlarının genişletildiği belirtilen İlerleme Raporu'nda farklı kanunlardaki çeşitli maddelerin hala 'ifade özgürlüğünü kısıtlayacak şekilde yorumlandığı' belirtiliyor.

Savcıların şiddet içermeyen fikirlerini ifade edenlere karşı davalar açtığı, insan hakları savunucularının yargının tacizine uğradıkları savunuluyor. Raporda 'Siyasi Partiler Kanunu'ndaki olumlu değişikliklere yer verilse de "yüzde 10'luk seçim barajı, halkın bir bölümünün iradesinin TBMM'ye yansımasını engelliyor" ifadesiyle söz konusu kanun eleştiriliyor.

Raporda köye dönüş konusunda ilerlemelere rağmen, bölgesel farklılıkların azaltılması, mahalli nüfusun ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik kapsamlı bir strateji olmadığı belirtiliyor. İlerleme Raporu'nda "kadın ve erkek eşitliği prensibi güçlendirilse de pratikte kadına karşı şiddet, ciddi bir sorun olarak duruyor" ifadesine de yer veriliyor.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber