Çifçiler, doğru tarım ve hayvancılık konusunda bilgilendirildi

Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Güroymak Kaymakamlığı tarafından Güroymak ilçesinde çiftçilere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Aralık 2012 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güroymak Grand Yüksel Otel'de düzenlenen toplantıda çiftçilere doğru tarım teknikleri konusunda bilgiler verilerek karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.

Bilgilendirme toplantısında konuşan Güroymak Kaymakamı Turan Yılmaz, amaçlarının Güroymak'ta doğru tarım tekniklerini uygulayarak tarımda daha çok verim elde etmek olduğunu söyledi. Toplantının amacının 200 bin dekar alandaki tarım arazisi olan Güroymak'ın ana geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığını daha verimli şekilde yürütülmesini sağlamak olduğunu ifade eden Kaymakam Yılmaz, ?Bu sayede de ilçemizin zenginleşmesinin önünü açmak ve ilimizde Türkiye ekonomisine daha büyük katkılar sağlamaktır. İlçemiz Muş ovasının uç kısmında yer alıyor. Bu yüzden ilçemiz aşağı yukarı aynı iklim şartlarını taşımaktadır. Yapmamız geren birçok çalışma var. Bunlar; idari, kurumlar, sivil toplum örgütleri, önder çiftçilerimizin hepsini bir araya getirip karşılıklı fikir alışverişinde bulunmaktır. Burada herkesi dinleyip notlar alacağız. Bu şekilde daha sağlıklı ve doğru bir yol haritası çizmiş olacağız. Yapıcı bir şekilde bu konular üzerinde toplantılar yapmaya devam edeceğiz. Olaya bardağın dolu olan bu tarafından bakarsak boş kalan kısmını bu şekilde doldurabiliriz. Bu gün düzenlediğimiz bu toplantıda da büyük bir sinerji oluşturduğumuza inanıyorum. Güroymak'ta tarımın hak ettiği yere gelmesi ve daha verimli olarak kullanılması için biz elimizden geleni yapacağız.? diye konuştu.

Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz da, ?Bir yerde sorun analiz edilmeden çözüm bulunması mümkün değildir. Burada mevcut yapının öncelikle analiz edilmesi ve analiz edildikten sonra buna dayalı olarak belki kısa, orta ya da uzun vadede bir planlama yapılması bu günkü toplantıdaki ana açmalarımızdan biridir. Bizler bu amaçlarla bir araya geldi. Tabi Bitlis'te aslında ilk göreve başladığımızda şunu yapmaya çalıştık. Öncelikle mevcut bitkisel ve hayvansal yapıyı kayıt altına almakla başladık. Ve uzun bir sürede bu yönde önemli çalışmalarımız oldu. Özellikle büyük ve küçükbaş havyalarda kayıt altına alma çalışmalarında çok önemli oranda yol kat ettik. Geçen sene ve bu seneyle birlikte 400 bin yeni küçükbaş hayvanı il genelinde kayıt altına aldık. Yani hiçbir çiftçimizin hayvanı kayıt dışı kalması dedik. Tamamının küpelemesi ve aşılarının sağlıklı şekilde yapılabilmesi için kayıt altına aldık. Bu neden bu kadar önemlidir. Çünkü kayıt altına almadığımız zaman ne üzerine neler yapabileceğimiz konusunda bir yol haritası çizemeyiz. İkincisi çiftçimizin hiçbir desteklemeden yararlanma şansı yoktu. Bu yüzden önce çiftçimizi kayıt altına aldık. Tarım ve hayvancılıkta kayır işlemini yaptık. Tüm bu işlemlerin ardından örgütlenmemiz başlayacaktır. Bu yüzden ikinci adımımız çiftçilerimizi örgütlemeleri sağlamaktır. Bu her iki adımın sonunda üçüncü adım olarak devlet eliyle desteklenmesini sağlayacağız. Bu çalışmamız çok önemli Bitlis'te bunu hayata geçireceğiz.? şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından çiftçilere slayt gösterisiyle doğru tarım teknikleri ve çalışmalar hakkında sunumlar yapıldı. Toplantı çiftçilerle karşılıklı fikir alışverişinde bulunulmasıyla sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber