Van 'protesto arenasına' döndü

Haber Giriş : 21 Ekim 2005 14:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rektör Yücel Aşkın'ın tutuklanması ile gündeme yerleşen Van, bazı avukatların terör örgütü üyesi olarak gösterildiği yönündeki iddialar nedeniyle de Barolar Birliği'nin gündeminde.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Genel Başkanı Özdemir Özok ile bir grup baro başkanı Van'a giderek 'bazı avukatları terör örgütü üyesi olarak gösterdiği' öne sürülen Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan'ı kınadı.

Rektörler Komitesi cephesinde de 'Van' hazırlığı sürüyor. Rektörler Komitesi'nin geçtiğimiz çarşamba günü yayımladığı sert bildiriyle tutuklamayı eleştirmesinin ardından Van'a gitme kararı alan 50 rektör, yarın yola çıkacak. Aşkın ile saat 15.00'te cezaevinde toplu görüşme yapmak isteyen Rektörler Komitesi, izin için savcılığa başvurdu. Savcının izin vermemesi durumunda, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç başkanlığında temsili bir heyet oluşturulacak ve bu kez heyet için izin istenecek.

Rektörler komitesi, yarın saat 16.00'da Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hakkı Atun Salonu'nda da toplanıp Aşkın'a destek açıklaması yapacak. Rektörler bu kez, hedefin yargı olmadığını güvensizliğin Van'da soruşturmayı yürüten savcı ve hakime yönelik olduğunu vurgulayacak. Pazar sabahı saat 10.00'da Atatürk Anıtı'na çelenk koyarak saygı duruşunda bulunacak olan rektörler daha sonra Van'dan ayrılacak.

Barolar Birliği Van Başsavcılığı'nı kınadı

Van'a giden Türkiye Barolar Birliği (TBB) Genel Başkanı Özdemir Özok ile bir grup baro başkanı da 'bazı avukatları terör örgütü üyesi olarak gösterdiği' öne sürülen Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan'ı kınadı.

Özok, "73 meslektaşımızın yasadışı PKK üyesi olarak gösterilmesi onları derinden yaralamıştır. Cumhuriyet Başsavcılığı, suçlamada bulunma, hakaret etme ve karalama makamı değildir. Tüm Türkiye'ye buradan haykırıyor ve nefretle kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

Özdemir Özok, konuyla ilgili idari, hukuki ve cezai girişimleri takip edeceklerini de vurguladı ve "bu işin arkasını bırakmayacağız" dedi. Türkiye Barolar Birliği Genel Başkanı Özok, Başbakan Erdoğan'ın dün Pakistan'a giderken yaptığı yoruma da tepki gösterdi.

Özok: "Aşkın'ın tutuklanmasında hukuksızlık yaşandı"

Özok, Başbakan'ın 'herkes işini yerini bilsin' şeklindeki sözleri için "siz bir idare mahkemesinin verdiği karar veya yanlış bir uygulama olduğu zaman kalkacak, herkes işine gücüne akacak diyeceksiniz. Bu olmaz" yorumu yaptı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Aşkın'ın tutuklanmasına ilişkin bir bir soruya ise Özok, "oraya gidişimizin temel amacı o değil, ama orada bir hukuksuzluk yaşanmıştır. Kimden gelirse gelsin yargının örselenmemesi lazım, ama bir hukuksuzluk yaşandığı ortada'' diye konuştu.

Emniyet: "Aşkın'a kelepçe takılmadı"

Bu arada Emniyet Genel Müdürlüğü Prof. Dr. Aşkın'ın gözaltına alınış şekliyle ilgili olarak, polisin 'Rektör'ün kaçma ihtimali bulunmadığı yönünde' değerlendirme yaparak kelepçe takmadığını açıkladı.

Genel Müdür Sözcüsü İsmail Çalışkan, haftalık bilgilendirme toplantısında yaptığı açıklamada, "yalnızca koluna girilerek önlem alındı. Polisin uygulaması gayet normaldir'' diye konuştu. Rektör Yücel Aşkın, Üniversite Hastanesi'ne tıbbi cihaz alımında usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında 14 ekimde tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

Aşkın'ın tutuklanmasına gerekçe olarak da, Yeni Türk Ceza Kanunu'nun 'delillerin yok edilmesi, gizlenmesi veya değiştirilmesi'ne ilişkin maddesi gösterilmişti.Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan da, Rektör Aşkın'ın bakanlıkça onaylanan sözleşmeler yerine farklı sözleşmeler hazırlayarak alımlar yaptığını öne sürmüştü.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber