17 aylık Melek Naz'a annesinden ikinci hayat

Doğuştan böbrek hastası olarak dünyaya gelen ve hastalığı nedeniyle bugüne kadar 6 kez ameliyat geçiren 17 aylık Melek Naz, annesinden yapılan böbrek nakliyle sağlığına kavuştu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Aralık 2012 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğuştan böbrek hastası olarak dünyaya gelen ve hastalığı nedeniyle bugüne kadar 6 kez ameliyat geçiren 17 aylık Melek Naz, annesinden yapılan böbrek nakliyle sağlığına kavuştu.

Samsunlu polis memuru Çağlar (29) ve ev hanımı Yeşim Yurtdatapan (27)çiftinin 17 aylık kızları Melek Naz'a, henüz 3 günlükken genetik bir böbrek hastalığı olan 'Fin Tipi Konjenital Nefrotik Sendrom' teşhisi kondu. Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edilen

Melek için

ilaç tedavisine başlandı. Günde 6 saat ilaç almak zorunda kalan Melek, yoğun protein kaybı nedeniyle 38 gün yoğun bakımda kaldı. Kısacık hayatı hastanelerde geçen Melek Naz, 5 kez kateter ameliyatı olmasının yanında 7 aylıkken de böbreklerinden birisi alınmak zorunda kaldı.

TEK ÇARE BÖBREK NAKLİ

Doktorların, minik Melek'in sağlığına kavuşabilmesi için tek çaresinin böbrek nakli olduğunu söylemesi üzerine Çağlar ve Yeşim Yurtdatapan çifti, kızlarına böbreklerini vermek için gönüllü oldu. Akdeniz Üniversitesi Prof.Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'ne gelen çift, nakil için tetkik yaptırmaya başladı. Yapılan tetkiklerin ardından anne Yeşim Yurtdatapan'ın böbreğinin Melek Naz'a uyumlu olduğu belirlendi.

ANNEDEN GELEN İKİNCİ HAYAT

Melek Naz'a böbrek bulundu ancak, küçük kızın nakil olabilmesi için 10 kilograma ulaşması gerektiği belirtildi. Melek Naz, hastalığı nedeniyle kilo alamadı. Doktorlar, 17 aylık olmasına rağmen yürüyemeyen kızın sağlık durumunun giderek kötüleşmesi üzerine naklin yapılmasına karar verdi. Hayatta kalma savaşı veren Melek Naz, Perşembe günü ameliyat masasına yattı. Başarılı bir operasyonun ardından annesinden alınan böbrek Melek Naz'a nakledildi.

Tedavisine hastanede devam edilen Melek Naz'ın sağlık durumuyla ilgili bilgi veren Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, "Melek Naz, doğuştan genetik bir böbrek hastası. Normalde böbrek nakli yapılması için hastanın 10 kiloya ulaşması beklenir. Fakat Melek Naz da, hastalığı nedeniyle gelişme geriliği vardı. Bunun üzerine nakli gerçekleştirmeye karar erdik. Şu an sağlık durumu iyi. Annesi ikinci günde ayağa kalktı. Melek Naz da birkaç gün sonra sağlıklı bir şekilde taburcu olacak" dedi.

ARTIK YAŞITLARI GİBİ BÜYÜYECEK

Kızının sağlığına kavuşması nedeniyle çok mutlu olduğunu söyleyen baba Çağlar Yurdatapan ise, şunları söyledi: "Melek Naz doğduğu günden bu yana hastanelerde. Günde 6 saat süren 'human albümin' adlı ilacı kullanıyordu. Artık serum takacak damarı bulunamıyordu. Yaşıtlarına göre küçük kaldı ve yürüyemiyordu. Artık ilaçlardan kurtuldu ve yaşıtları gibi büyüyebilecek. Böbreğini veren eşime çok teşekkür ediyorum"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber