Balıkçı tekneleri mahsur kaldı

Van'da balıkçı barınağı olarak kullanılan limanının göle açılan kısmının kum ile dolmasıyla tekneler mahsur kaldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2012 12:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğal liman olarak kullandıkları bölgenin önü dalgaların getirdiği kumla kapanınca, balıkçılar Van Gölü'ne açılamadı. Yeşilsu köyü balıkçıları, özellikle kışın çok büyük sıkıntı yaşadıklarını, en küçük bir dalgada bile kıyıda mahsur kaldıklarını söylediler. Kendileri için liman yapılmasını isteyen ve birkaç günden beri Van Gölü'nde etkili olan rüzgardan dolayı adeta kıyıya hapsolduklarını kaydettiler. Dalgaların getirdiği kumun doğal liman olarak kullandıkları bölgenin önünü kapatınca göle açılamadıklarını ifade eden balıkçılar, göle açılan teknelerin de kıyıya yanaşamadını belirttiler.

Göl içinde bir yandan soğukla bir yandan da dalgalarla mücadele ettiklerini ifade ede balıkçı Mehmet Ateş, tek isteklerinin ise kendilerine bir liman yapılması olduğunu kaydetti. Mehmet Ateş, "Yaklaşık 15 yıldır balıkçılık yapıyorum. Kendimi bildim bileli teknelerimizin barınağı yok. Allah tarafından oluşan bu alana teknelerimizi çekerek demir atıyoruz. Burası da sürekli dalgaların getirdiği kumlarla kapanıyor. Şu anda kapalı ve teknelerimizde aynen evsiz insan gibi dışarıda kaldılar. Balıkçılık kültürü yavaş yavaş Yeşilsu köyünde bitiyor. Geçen yıl av yasağının başlamasıyla tekneleri buraya bağladık ve limanın önü de kapanınca şu an göle açılamıyoruz. Bu yıl iki pervane kırdım burada. Pervanenin bir tanesinin fiyatı ise bin lira. Zaten o kadar para kazanmıyoruz ki. Uzun uğraşlar sonucu ben teknemi buradan çıkardım ve çevre köylerden birine götürüp orada demir attım? dedi.

Teknesinin Çitören köyündeki balıkçı sığınağına çektiğini ifade eden Ateş, ?Uzun aradan sonra dün ilk kez balığa çıktım. 3-4 kilo balık getirdim. 14 yıldır neredeyse sabah kahvaltısında bile balık yeriz. Eve 3 kilo balık getirdim. Çocuklarım şaşkınlıkla baktılar. Sanki ilk defa görüyorlar. Halka satışı bırak kendimiz balık yemeye hasret kaldık? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber