Bağ-Kur-SSK-Emekli Sandığı emeklileri eşit olacak

Haber Giriş : 22 Ekim 2005 12:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, hükümetin sosyal güvenlik reformunu çıkarmakta kararlı olduğunu söyledi. TGRT HABER TV'de önceki gece yayınlanan Murat Odabaş ve Nuri Elibol'un hazırlayıp sunduğu ?Ankara'nın Gündemi? programına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu şu anda Meclis'te öncelikli konu olan bütçe kanununun tamamlanmasının ardından sosyal güvenlik reformuna kaldığı yerden devam edileceğini söyledi. Başesgioğlu, ?Reformla sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında toplanıyor ve Genel Sağlık Sigortası geliyor. Bu cumhuriyet tarihinin en kapsamlı dönüşüm projelerinden biri? dedi. Söz konusu tasarının IMF'nin dayatması olduğu iddialarına da Bakan Başesgioğlu, ?Biz bu çalışmaya, Abdullah Gül hükümeti güvenoyu aldıktan bir hafta sonra başladık. Reform acil eylem planında da var. Kendi haritamızı kendimiz çizdik? diye cevap verdi.

?Torunum ne yapacak??
Bakan Başesgioğlu sosyal güvenlik reformu için olabildiğince çok kişinin görüşünü ve katkısını almak istediklerini bu yüzden komisyonda 45 gün bekleyen tasarının doğrudan Genel Kurula indirilmesi kuralını uygulamak istemediklerini söyledi. Başesgioğlu şöyle konuştu: ?Reformun her maddesi tartışılsın istedik. Tasarıyla ilgili sendika ve sivil toplum kuruluşlarından 174 öneri geldi, 100'ü tasarıya işlendi. Elbette bazı mihenk taşları var, onlar olmazsa yasanın manası kalmaz. Kendimizi düşünüp, ?torunum ne yaparsa yapsın' diyemeyiz. Tasarı ile herkes aynı haklara sahip olacak. Mevcut farklar ortadan kalkacak, emeklilik sistemimiz herkesin birinci sınıf vatandaş olmasını kabul eden sistem olacak.?

?Devletle millet ortak?
Bugün Avrupa'da emeklilik yaşının 70 olmasının tartışıldığını, Türkiye'nin zenginliğinin ise genç nüfusu olduğunu belirten Bakan Başesgioğlu, ?Bizim genç nüfus zenginliğimiz var. Biz bu reformu bugün yapmasak her gün yük ağırlaştığı için bizden sonra yapılmak zorunda? dedi. Türkiye'de sosyal güvenliğin bilinmeyen bir kavram olduğunu, bu sistemin insanların yaşlılık, hastalık ve yoksullukta sığınılabilecek, devletle milletin ortak bir kurumu olduğunu hatırlatan Başesgioğlu, ?Bizde ise sadece devlete aitmiş gibi zannediliyor. Oysa bir dayanışma söz konusu. İnsan hiç tanımadığı bir emekliyi finanse ediyor? şeklinde konuştu.

?2036'ya kadar yaş aynı?
Reformun 4 kanundan oluştuğunu belirten Bakan Murat Başesgioğlu, bunları şöyle anlattı: ?Emeklilik Sigortası, Genel Sağlık Sigortası, Sosyal Yardım Kanunu ve sosyal güvenlik kurumlarını tek çatı altında toplayan yasa... Şu an Meclis'te emeklilik ve genel sağlık sigortasıyla ilgili yasalar var. Yeni yasa ile şu anda sistem içinde olan vatandaşların emeklilik yaşı değişmeyecek. 2036'ya kadar yaş değişmeyecek. Emeklilik yaşı hayatta kalma beklentisine göre değişir. Emeklilik yaşında en düşük, emeklilik sonrası sürede en uzun ülke bizimki. OECD'de emeklilik süresi 11 yıldan 16 yıla çıkınca, onlar da acil tedbir düşünmeye başladı. Türkiye'de emeklilik sonrası süre erkeklerde 19, kadınlarda 25 yıl.? Sistemde denge için 4 çalışana karşılık 1 emekli olması gerektiğini belirten Bakan Başesgioğlu, ?Bizde ise bu oran 1.5'a 1 durumunda. Neredeyse 1 çalışana 1 emekli düşecek. Sistem böyle yürümez? diye konuştu.

> HERKESE AYNI SEVİYEDE HİZMET
Bakan Murat Başesgioğlu'nun verdiği bilgiye göre, sistemin çerçevesi şöyle:
* Türkiye'de halen yüzde 87-88 oranında nüfus sağlık sigortası kapsamında. Reformla herkes sisteme dahil olacak.
* Doğan her vatandaş, kurulacak Genel Sağlık Sigortası kapsamına girecek. Türkiye'de uzun zaman yaşayan yabancılar ve vatansızlar da sisteme dahil olacak.
* Ödeme gücü olmayanın primini devlet ödeyecek.
* Sigorta alternatif tıp ve bazı estetik operasyonlar dışında her şeyi kapsıyor.
* 18 yaşına kadar bütün çocuklar devletin güvencesi altında olacak.
* Koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik verilecek.
* Sistemde amaç insanı hasta yapmamak. Aile hekimliği devreye girecek, basamaklı sağlık sistemi getirilecek, sıkı bir denetim sistemi devrede olacak.
* Tüp bebek masrafları 2'yi geçmemek şartıyla sigorta kapsamında olacak.
* Prim borcu olanlar, borcun yarısını ödediğinde sağlık hizmeti alabilecek. Acil durumlarda bu borca bakılmayacak.
* Yaşlılık aylığı, şeref aylığı gibi primsiz ödemeler denen yardımlara iş edindirme yardımı da
eklenecek.

Emekli maaşı azalmayacak
Reform yapılınca emekli maaşlarının azalmayacağını vurgulayan Bakan Başesgioğlu, sistemi şöyle anlattı: ?Maaş zammı siyasi otoriteye ve bütçeye bağlı. Yeni sistemle memurlara ödenen ücretin çoğu emeklilik keseneğine tabi olacak. SSK'nın 7 bin gün olan prim ödeme miktarı ile Bağ-Kur'un 9 bin günü eşitlenecek. Sağlık reformunda ise hedef şu anki yüzde 4.5 açığın artmaması. Ama sağlık giderleri ve emekli sayısı artıyor. Her yıl 400 bin kişi emekli sistemine giriyor. Yıllardır devlete ömrünü adamış insanlara ya da bir şekilde yoksul kalmış kişilere destek olmazsak devlete güven kalmaz. Ben reform dolayısıyla yaşanan bu sürece devlet babadan sosyal devlete diyorum.?

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber