Balıkesirli gazeteciler AB projesi kapsamında dört ülkede eğitim görecek

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti (BGC) tarafından hazırlanan ve kabul gören ''Yerel Medyanın AB Standartlarında Demokrasiye Katkısı'' projesi kapsamında üçü engelli 41 gazeteci, gruplar halinde Almanya, Belçika, Portekiz ve İngiltere'de dörder haftalık eğitim görecek.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Aralık 2012 18:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından örnek gösterilen projede ilk eğitim 10 Mart, son eğitim 16 Haziran 2013'te başlayacak.

BGC Başkanı Ramazan Demir, "Hayat Boyu Öğrenme Programı (LLP) Leonardo da Vinci Hareketlilik Projeleri" kapsamında Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı'na, ''Yerel Medyanın AB Standartlarında Demokrasiye Katkısı: Genç Gazeteciler Avrupa'daki Yerel Medya Yapısını Öğreniyor'' adıyla bir proje sunduklarını söyledi. Toplam 93 bin 554 euroluk projenin kabul edildiğini açıklayan Demir, ''Üçü engelli 18 gazeteci Almanya'da, sekizi Belçika'da, onu Portekiz'de ve beşi İngiltere'de, farklı dönemlerde dörder haftalık eğitim alacak.'' dedi.

Demir, "Proje meslek liselerinin, meslek yüksekokullarının ve fakültelerin iletişim ve medya eğitimi veren bölümlerinden yeni mezun olmuş işsizlere, medya sektöründe çalışmakta olup mesleki deneyimlerini arttırmak isteyen, AB ve Türkiye standartlarına uygun çalışma stratejisi saptamak ve strateji geliştirmek isteyen gençlere yöneliktir. Katılımcılar, Balıkesir'de ikamet edenler ve bölge illeri öncelikli olmak üzere çevre illerden seçilecek. Proje, bugün Türkiye'de medya alanının en öncelikli sorunlarından biri olan kalifiye eleman eksikliğinin önüne geçilmesine katkı sağlamak için hazırlandı.'' diye konuştu.

Sektörün Türkiye'de kamu ve özel olmak üzere sınıflandırılmasının, medyanın kamuya hizmet amacını saptırdığını söyleyen BGC Başkanı Demir, şöyle devam etti: ''Özellikle ticari yayıncılığın geliştiği Türkiye'de medya kuruluşları artık tekelleşmeye başlamış, kamuya hizmet etmede asıl değil, popüler olanı amaç edinmişlerdir. Yalnız bir gerçek vardır ki medyanın üretmesi gereken hizmet türü yarı kamusal olmalıdır. Bunu belirleyecek olan en önemli unsur da işgücü niteliğidir.'' İşgücü niteliğinin belirlenmesinde ise insan ve aldığı eğitimin önemli olduğuna işaret eden Ramazan Demir, ''Türkiye'de dar bir çevrede yetişen ve uygulamada sıkıntı çeken medya ve iletişim mezunları ya da medya çalışanları, almış oldukları bu kısıtlı eğitimi AB'de alacakları mesleki eğitim programıyla daha da pekiştirme imkanı elde edecek, aynı zamanda deneyim sahibi olacaklardır.'' değerlendirmesinde bulundu. Özgüveni artan ve kalifiye hale gelen katılımcıların, Türkiye'ye döndüklerinde AB medya sektörünün yeni trendlerini burada da uygulamaya hazır hale geleceğini belirten Demir, AB'de medya stratejisinin nasıl bir gelişim sürecinde olduğunu gören katılımcıların, Türkiye'nin medya stratejisinin nasıl oluşturulması gerektiği konusunda da bilgi sahibi olacağını bildirdi.

Projenin tanıtımı, 8 Aralık 2012 Cumartesi günü Balıkesir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) toplantı salonunda yapılacak. Balıkesir ve ilçelerindeki gazetecilerin katılacağı toplantıda, projeden yararlanmak isteyenlerin başvuruları da kabul edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber