Balıkesir'de 600 dekar ekili alan zarar gördü

Balıkezsir'in Edremit Körfezi'nde bu ayın ilk 3 gününde etkili olan yağışlarda, 600 dekar ekili alan zarar gördü.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Aralık 2012 21:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Lodosla etkili olan kuvvetli yağış, körfez boyunca ilçe merkezleri ile bağlı belde ve köylerinde büyük çaplı zarara yol açtı. Altınova'da yazlıkların da aralarında bulunduğu birçok ev ve iş yerini su basarken, 439 küçükbaş hayvan telef oldu, buğday, lahana ve çavdar gibi ürünlerin ekili olduğu 600 dekar alan zarar gördü. Burhaniye'de 77 ev ve 12 iş yerinde hasar oluşurken, 11 küçükbaş telef oldu. Çiçekçiler, arıcılar ve ekili alanlarla tarımsal zararın boyutunun 334 bin liraya ulaştığı bildirildi.

AFAD yetkilileri, yaşanan afet nedeniyle istedikleri 250 bin liralık ödeneğin hemen geldiğini ve ilk günden itibaren yaraların sarılmaya başlandığını belirterek, zararlara ilişkin ilave ödenek talep edildiğini söyledi. Bölgedeki zararın halen tam olarak belirlenemediğini dile getiren yetkililer, ''Yazlık konutlardaki zarara ilişkin her gün yeni başvuru alıyoruz. Körfez dışında kalanlar, su baskınlarını duyunca evine gelip zararı görünce bize başvuruda bulunuyor'' dedi. Özellikle E 87 karayolu kenarında bulunan çiçek seralarında zararın büyük boyutta olduğunu belirtiliyor.

Burhaniye'de Süs Bitkileri Kooperatifi üyesi seracılar bir hayli dertli. Aybaşında üst üste yaşanan iki sel felaketinin kendilerini de vurduğunu kaydeden çiçekçiler, yetkililerin seslerini duyup, hallerini görmesini istiyorlar. Burhaniye ve körfez bölgesinde adeta felakete neden olan 1 ve 3 Aralık tarihlerindeki iki sel baskınının açtığı yaralar her geçen gün bir bir ortaya çıkıyor. Her iki su baskınında da seralarının zarar gördüğünü belirten Burhaniye Süs Bitkileri Yetiştiricileri Kooperatifi yöneticisi Adnan Çelikbaş, şunları söyledi; ?Şimdi o kadar büyük sıkıntıdayız ki sesimizi yetkililerin duymasını istiyoruz. Her taraf çamurla kaplanmış vaziyette. Bitkiler bu çamur nedeniyle ölüyor. Zararımız aşağı yukarı 300 bin lira. Yağmurla birlikte gelen sel nedeniyle her taraf çaya dönüştü. Bütün ağaçları, çiçekleri götürdü. Bir de üstüne üstlük seraların içerisinde büyük bir çamur tabakası oluştu. 30 santim boyunda çamur tabakası oluştu, bitkilerde zaten bu çamurdan kurtulmuyor ölüyor. Burasıyla birlikte 6 çiçekçinin seraları mahvolmuş durumda.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber