Kamu ihaleleri elektronik ortama taşınıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ekim 2005 11:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu ihaleleri, gelecek yıldan itibaren kademeli olarak elektronik ortama taşınıyor.

Elektronik ihale yöntemi için pilot uygulama, kamu alımlarının yüzde 30'unu oluşturan ve sık sık çeşitli iddialara konu olan ilaç alımlarında gerçekleştirilecek. Bu uygulamadan elde edilen veriler ışığında projenin, 2007'de yaygınlaştırılarak bütün kamu kurumlarını kapsaması planlanıyor.

İhalelerin, "insan faktöründen-kayırmacılıktan" olabildiğince uzak, güven ortamı içinde yapılmasını öngören proje ile yılda en az 8 milyar dolar tasarruf hedefleniyor.

Kamu İhale Kurumu (KİK) Başkanı Sener Akkaynak, ihalenin temel ilkeleri arasında yer alan "kamuoyu denetimi"nin ancak ihalelerin elektronik ortama taşınmasıyla sağlanabileceğini belirtti. Tüm sürecin, bilgisayar ortamında şeffaf gerçekleştirileceğini kaydeden Akkaynak, ihaleye giren firmaların hangi kriterlerle elendiğini, ihale günü kimin ne kadar teklif verdiğini ve nasıl kazandığını internet üzerinden birebir takip etmenin mümkün olacağını anlattı.

"Alıcı ve satıcıyı elektronik ortamda buluşturabildiğiniz gün elektronik ihale sistemi çalışabilir" diyen Akkaynak, bunun için de öncelikle kamu kurumlarının, veri tabanlarını elektronik ortama aktarabilmesi, başka bir deyişle e-devlet aşamasına geçmesi gerektiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber