Maliye'nin ağına 52 trilyonluk ofisboy takıldı

Haber Giriş : 24 Ekim 2005 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir süre önce 500 milyarın üzerindeki banka hesaplarını incelemeye alan Maliye Bakanlığı, ilginç sonuçlara ulaştı. Maliye'nin bankalarda kurduğu ağa İstanbul'da 52 trilyon liralık işlem yaptığı belirlenen ofisboy ile Ankara'da 15 trilyonu devletten gizleyerek vergi kaçıran avukat da takıldı...

FİNANS sektörüne dönük vergi denetimlerini artıran Maliye, hesaplarında büyük paralar dönen kişi ve kuruluşları inceleyince ilginç sonuçlara ulaşmaya başladı. İncelemelerde, kağıt üzerinde şirket sahibi ya da ortağı görünen çaycı, odacı ve şoför gibi ?sözde patronlar' ile devletten trilyonlarca lira vergi kaçıran kişilere de ulaşıldı. Edinilen bilgiye göre, bankalardaki çek, havale ve EFT işlemlerinin büyüteç altına alındığı finans kesimi denetimleri, turnelerin ardından Ankara, İstanbul ve İzmir'de yoğunlaştı.

AVUKATTA 15 TRİLYON

EDİNİLEN bilgiye göre, Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri'nin finans denetimleri sırasında, İstanbul'da bir şirkette ofisboy olarak çalışan bir kişi adına bankalarda açılan hesaplar yoluyla 52 trilyon liralık işlem yapıldığı anlaşıldı. Bu kişi ile çalıştığı şirketin hesapları daha detaylı bir şekilde incelemeye alındı. Aynı şekilde hesap uzmanlarının Ankara'daki denetimleri sırasında da bir avukatın 15 trilyon lirayı devletten gizleyerek, vergi kaçırdığı belirlendi.

UNAKITAN ?AĞIMIZA TAKILMAYIN' DEMiŞTi

MALİYE'NİN finans kesimine dönük vergi denetiminde 500 milyar liranın üzerindeki çek, havale ve EFT işlemlerini baz aldı. Bankalardan gelen listelerde 2003 yılında 96 bin gerçek, 68 bin tüzel, 2004 yılında ise 150 bin gerçek ve 86 bin tüzel kişinin 500 milyar liranın üzerinde çek, havale ve EFT işlemi bulunduğu belirlendi. Maliye ilk başta bunlardan risk puanları yüksek olanları incelemeye aldı. Hesap Uzmanları Kurulu'nun, banka kayıtlarındaki işlem hacmi 100 katrilyon lirayı aşan 6 bin 398 hesap sahibi için elemanlarını seferber ettiği belirtiliyor. Büyük bölümü İstanbul'da olan bu kişiler adına 18 bin adet banka hesabı bulunduğu kaydediliyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ağustos ayı sonunda katıldığı bir toplantıda bir soru üzerine, ?Vergisini vermeyenlerin hesapları da dahil herşeyini inceliyoruz. Bize ?hesabımızı çekelim mi' diye soruyorlar. Hayır. Biz kimsenin takipçisi değiliz ama yanlış işler yaparak ağımızı takılmasınlar' diye uyarmıştı.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber