Hastalanmamak için havalandırılmayan mekanlardan uzak durun

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Aralık 2012 13:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Soğuk hava, hem bağışıklık sistemini baskılayan strese daha fazla maruz kalmayı hem de enfeksiyon etkenlerinin üremesini kolaylaştırıyor. Uzmanlar, özellikle mevsim geçişlerinde üst solunum hastalıklarında artış görüldüğüne dikkat çekiyor.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, soğuk havanın üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarından zatürreye kadar birçok hastalığı beraberinde getirdiği vurgulandı. Üst ve alt solunum yollarından korunmanın mümkün olduğuna işaret edilen açıklamada, şöyle denildi: ?Soğuk algınlığı, nezle ve grip virüslerle oluşan hastalıklardır. Belirtileri halsizlik, ateş, boğazda yanma, burun tıkanıklığı veya akması ve kas ağrılarıdır. Enfeksiyonlarda şiddetli ateş ve boğaz ağrısı, ses kısıklığı, gıcık tarzında öksürük ve kırgınlık oluşur. Orta kulak iltihabında ise en belirgin özellik şiddetli kulak ağrısıdır. Akut sinüzitte baş ağrısı, burun tıkanıklığı, başın ön kısmı ve elmacık kemikleri üzerinde dolgunluk hissi tipiktir. Akut bronşit ve pnömonide öksürük, kirli renkte balgam, nefes darlığı ve göğüs ağrıları tabloya eklenir. Virüslerle oluşan enfeksiyonlar antibiyotiğe ihtiyaç göstermeden iyileşirler. İstirahat, bol sıvı alımı, vitaminler, ağrı kesiciler ve halk arasında antigripal adı ile bilinen dekonjestan- antihistaminik ilaçlarla iyileşme sağlanır. Yalnızca gripte özel virüs ilaçları kullanılır. Basit enfeksiyonlarda belirtiler 2-3 günde hafifler ve geriler. Daha çok bakterilerle olan tonsillit, farenjit, sinüzit ve orta kulak iltihabı gibi enfeksiyonlarda ise antibiyotik gerekebilir. Bu sebeple hekime başvurmak lazımdır.?

HAVASIZ ORTAMDA KALMAYIN

Özellikle soğuk havalarda toplu halde bulunulan kapalı ve iyi havalandırılmayan mekânların virüslerin bulaşabilmeleri için en ideal ortamı oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada, hava değişimlerinin etkilerini en aza indirmek için yapılması gerekenleri şöyle özetlendi: ?Hastalık, kapalı ve kalabalık yerlerde hızla yayılıyor. Bu nedenle toplu yaşanılan kapalı ortamlardan uzak durmaya özen gösterin. Soğuk algınlığına yakalanan kişilerle yakın temasa geçmeyin. Virüsler bulaştıkları yerlerde canlı kalabiliyorlar. Bu nedenle özel eşyanızı soğuk algınlığına yakalanan kişilerle birlikte kullanmamaya özen gösterin.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber