Bazı kişilerin KPSS puanında oynama yapılarak yerleştirme yapılmış

Kaynak : Taraf
Haber Giriş : 08 Aralık 2012 21:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İki yıl önce 10-11 temmuzda yapılan KPSS Eğitim Bilimleri sınavında kopya çekildiği iddialarıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekilliğince yürütülen soruşturma derinleşiyor.

Soruşturmayı yürüten memur suçlarından sorumlu Başsavcıvekili Şadan Sakınan, kopya iddialarıyla ilgili dört ayrı bilirkişi raporu hazırlattı. Sakınan, raporlarda yer alan şaibeli durumları tesbit ettikten sonra soruların basımının yapıldığı METEKSAN yetkililerini, soruların hazırlandığı bölümde görev alan ÖSYM çalışanlarını ve diğer şüpheli isimleri ifadeye çağıracak.

80'in üzerinde şüpheli

KPSS'de kopya iddialarının gündeme gelmesinin üzerine Türkiye genelinde yapılan suç duyuruları Ankara'da toplandı. 181 kişi tarafından verilen suç duyurusu dilekçeleri incelendi. Soruşturmada dilekçelerde belirtilen isimlerden 80'nin üzerinde kişi şüpheli olarak yer aldı. Hakkında suç duyurusu yapılan isimler arasında kopya iddiaları üzerine ÖSYM Başkanlığı görevinden istifa eden Ünal Yarımağan da bulunuyor. Dilekçe ve araştırmalar üzerine savcılık, emniyet bilişim şube, diğer adliyeler, ÖSYM ve ilgili yerlerle kopya iddialarına ilişkin 600'ün üzerinde yazışma ve işlem gerçekleştirdi.

Sakınan tarafından bilirkişilere verilen dört rapor ise şu konuları kapsıyor.
- Kopya iddiaları üzerine METEKSAN ve ÖSYM'de yapılan aramalarda el konulan bilgisayar ve belgelere ilişkin kapsamlı bir bilirkişi raporu. Raporda, bilgisayarlardaki mail trafiği, yazışmalar ve klasörlerin içerikleri sıralanıyor.
- İkinci bilirkişi raporu ÖSYM'de sınav soruların hazırlandığı ve muhafaza edildiği birimlerde görev yapanların mal varlığına ilişkin.
- Üçüncü bilirkişi heyeti ise soruların basımı ve dağıtımına ilişkin bir rapor hazırladı.
- Son bilirkişi raporunda ise soruların nasıl belirlendiği, hazırlayan kadronun sınav süresine kadar nasıl denetlendiği gibi hususlara yer veriliyor.

Bilirkişi incelemesi: Aday puanları değiştirildi

İki yıl önce 10-11 temmuzda yapılan KPSS Eğitim Bilimleri sınavında kopya çekildiği iddiaları üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekili Şadan Sakınan tarafından yürütülen soruşturmanın detaylarına Taraf ulaştı. Savcılık tarafından kopya iddialarını araştırmak üzere görevlendirilen bilirkişi incelemesinde, sınav sırasında bazı adayların yerleştirilmelerinde yer, puan ve testlerdeki doğru-yanlış sayılarında değişiklikler yapıldığı tesbit edildi. Savcılık, ÖSYM ve METEKSAN'da yapılan aramalara gerekçe olarak nöbetçi mahkemeye suçun tanımını ?Rüşvet, sahtecilik ve bilişim sistemlerine girmek suretiyle verilerin ele geçirilmesi iddiası? şeklinde yaptı.

Soruşturma beş yılı kapsıyor

Soruşturmanın 01.01.2005 ile 31.10.2011 tarihlerini kapsadığı öğrenildi. Savcı, ÖSYM'den soruları matbaaya götüren görevlendirmeler konusunda bilgi istedi. Görevlendirme yapıldığı takdirde, bu görevlendirmelere ilişkin yazıları ve son beş yıla ait görevlendirme listelerini ve soruların matbaaya teslimi sırasında düzenlenen belgelerinin bir sureti de talep edildi.

53 bilgisayar incelendi

Savcı, ÖSYM Başkanlığı Test Araştırma Merkezi (TAB) olarak adlandırılan birimin içerisinde arşiv bölümü dışında internete bağlı olmayan ancak imajı alınan söz konusu sunuculara bağlı olduğu belirlenen 53 adet daha bilgisayarın kullanıldığını tesbit etti. Ayrıca bu bilgisayarların sunucuya bağlı olmaları nedeniyle bilgisayarlar üzerinde de bilişim şubeye imaj alma ve inceleme çalışmalarının yapılabilmesi için talimat verdi.

Adayların puanları değiştirildi

Savcılık tarafından görevlendirilen bilirkişilerin ÖSYM bilgi sistemlerinde yaptıkları inceleme neticesinde, sınav sırasında bazı adayların yerleştirilmelerinde yer değişiklikleri, puan değişiklikleri ve testlerdeki doğru yanlış sayılarında değişiklikler yapıldığı tesbit edildi.

Savcı, Karayolları Genel Müdürlüğü Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlığı'na bir yazı göndererek, ÖSYM binasını merkez almak koşuluyla, ÖSYM ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Bilkent- Esenboğa Havalimanı arası mesafelerinin ayrıca sınav sorularının dağıtımındaki güzergâhların tek yön mesafe uzunluklarını (KM) bildirilmesini istedi.

?Yer değiştirme program sıkıntısından?

Soruşturma kapsamında ÖSYM Bilgi İşlem Müdürlüğü'nde çalışan ve tanık olarak dinlenen Hüsniye Yanar, İstanbul'da sınav esnasında yaşanan yer değişikliği için şunları söyledi: ?İstanbul ilinde kız adayların belirli bir yerde toplanması programda olan bir sıkıntıdan kaynaklandı. Program bir bölgede fazla müracaat olduğunda kız öğrencilerin yerinde kalması şartıyla erkek adayları diğer boşluk olan bölgeye atıyor. Uygulamada bu şekilde olmuş, biz bunu sınavdan birkaç gün önce fark ettik. Ancak dağıtım yapıldığı için müdahalede bulunamadık. Bu programı O.A isimli arkadaş gerçekleştirmektedir. Kendisi de programdan kaynaklanan böyle bir sıkıntı olduğunu ifade etti. Şu an da programda bu hususla ilgili düzeltme yapıyoruz.?

KPSS'deki kopya iddialarını anlattı

İki yıl önce yapılan KPSS Eğitim Bilimleri sınavına ilişkin kopya iddiaları üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, METEKSAN Genel Müdürü Bilal Altın'ın ifade verdiği ortaya çıktı. Altın'ın 15 Mart 2011'de verdiği ifadesine Taraf ulaştı. Altın ifadesinde, soruların basımından önce MİT ve emniyetin matbaayı kontrol ettiğini ifade etti. Altın, sınav soru seçeneklerinin ÖSYM'nin Test Geliştirme ve Araştırma Bölümü (TAB) arafından belirlendiğini belirterek, ?Programın yeterli olduğunu söyleyemem? dedi. Altın'ın ifadesinde özetle şu sözler yer aldı:

Dışarıyla irtibat yasaklanıyor

?ÖSYM sınav takvimini internetten ilan ediyor, biz de bu takvime göre sınav tarihine göre makul bir süre içerisinde sınavla ilgili dataları talep ediyoruz. Datada adayların ad-soyadı ve sınava gireceği yer bilgisi ve fotoğrafları yer almaktadır. Buna göre biz cevap kağıtlarını hazırlıyoruz. Daha sonra sınav soru kitapçıklarının basıldığı, bizim görevlilerimiz ve ÖSYM görevlileri haricinde kimsenin içeriye alınmadığı, dışarı ile irtibatın yasak olduğu dönem için tarih belirliyoruz. Bu tarihe göre ÖSYM emniyet ve MİT ile irtibata geçerek matbaada kontrol yaptırıyor.?

ÖSYM Başkanı içeri girebilir

?Biz hangi görevlilerin kapalı döneme gireceğini ÖSYM'ye bildiriyoruz, onlar da bize kendi personellerini bildiriyorlar. YGS için ÖSYM'den 14 kişi kapalı döneme geldi. Bunların içinde hepsini bilmemekle beraber listesi kurumda olup, içlerinden bildiğim Yeliz Hanım, Elmas Hanım gibi TAB görevlileri vardı. Kapalı dönemde sadece ÖSYM Başkanı süre ile sınırlı olmaksızın dilediği zaman girip çıkabilmekte. Adaya özgü kitapçık da bu programın bir türevidir. Biz programın işlevselliği ve güvenirliği açısından ufak testler yaptık ancak tam bir test işlemi yapamadık. Programın bu haliyle tamamen yeterli olduğunu söyleyemem. Programdaki aksaklıkların yeterli kontrol olmadığından kaynaklandığını düşünüyorum.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber