Sonunun kocası tarafından öldürülen ablası gibi olmasını istemiyor

Eskişehir'de, kocasından şiddet gördüğü gerekçesiyle çocuklarını yanına alıp İzmir'deki baba evine sığınan Birdane Çağan, sonunun kocası tarafından boğazı kesilerek öldürülen ablası Ferdane Çöl gibi olmasından korkuyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Aralık 2012 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eskişehir'de, kocasından şiddet gördüğü gerekçesiyle çocuklarını yanına alıp İzmir'deki baba evine sığınan Birdane Çağan, sonunun kocası tarafından boğazı kesilerek öldürülen ablası Ferdane Çöl gibi olmasından korkuyor.

Geçen yıl Ekim ayında eşi S.Ç tarafından boğazı kesilerek katledilen Ferdane Çöl'ün kardeşi Birdane Çağan, aynı tehlikeyle karşı karşıya kaldığını söyledi. 17 yaşındayken severek evlendiği eşi 33 yaşındaki M.Ç. tarafından şiddet gördüğü gerekçesiyle polis koruması altına

alınan 23 yaşındaki Birdane Çağan, Eskişehir'de bulunan 3 çocuğunu şiddet gördüğünü ifade ettiği M.Ç'dan alarak İzmir Bornova'da oturan babasının evine sığındı. Çağan, ablasının ölmeden önce yaşadığı muamelelerin

aynısına maruz kaldığını söyledi. Eşi tarafından aynı ablası gibi tehditler aldığını belirten Birdane Çağan, şöyle konuştu: "Ablam tehdit görüyordu. Aldırış etmiyordu. Şikayet etti sonra. Polis koruması verildi. Ama benim ablam koruma altındayken öldürüldü. Bende ablamla aynı şeyleri yaşadım." Çağan, eşinden aldığı tehditleri şöyle anlattı: "Ben buraya geldim diye tehditler aldım. Babam tehditler aldı. Benim eşim daha önce cinayetten yatmış çıkmış sabıkalı birisi. Ağabeyi de öyle cinayetten halen cezaevinde. Eşim, kardeşinin hapisten çıkınca gelip beni öldüreceğini, bizi İzmir'de barındırmayacağını söylüyor."

Eşi M.Ç ile halen evli olan Birdane Çağan'ın Melek (4,5), Baran (2,5) ve 11 aylık Yiğit adında çocukları bulunuyor. Çağan, birkaç gün içerisinde eşi Muhittin Çağan'a boşanma davası açacağını belirtti.

ALTI YILDIR DEVAMLI ŞİDDET GÖRDÜM

Altı yıldır gördüğü şiddete çocukları olmasından dolayı katlandığını belirten Çağan, evliliği boyunca gördüğü muameleyi şöyle anlattı: "6 yıllık evliyim 6 yıldır devamlı şiddet görüyorum kocamdan. Çocuklar olduğu için katlanmak zorunda kaldım. En son benim geçen sene ablam öldürüldü. Ablam öldükten sonra biz Eskişehir'e taşındık oraya gittikten bir ay sonra sürekli şiddet görmeye başladım. Bu sefer dayanamaz hale geldim. Ben buraya gelmeden bir gün önce sokak ortasında dövdü beni. Ondan bir kaç gün önce kaynım bıçakla saldırdı bana. Ama korkudan ben şikayet edemiyordum. Buraya gelir gelmez çocuklarımı almak için başvuru yaptım. İlk başta çocuklarım verilmemişti.

Sadece kocama 6 aylık uzaklaştırma verilmişti.

Ben tekrar bir itiraz dilekçesi yazıp mahkemeye gönderdim. Oradan eşimin kardeşlerine karşı koruma ve çocuklarımın velayeti bana verildi."

HAYATIMI RİSKE ATARAK EŞİMLE GÖRÜŞMEK ZORUNDA KALDIM

Birdane Çağan, Eskişehir'e bir korumayla gidebilmesi için gerekli prosedürün kendisini yıprattığını, neredeyse hayatına malolabileceğini söyledi.

Prosedürün geç işlemesinden dolayı kendi işini kendi gördüğünü belirten Çağan, "Hayatımı riske atarak eşimle görüştüm ve çocuklarıma kavuştum" dedi. Eskişehir'e korumayla gidip çocukları almak istediğini belirten Çağan, ancak bazı prosedürleri yerine gelmesinin çocuklarının ölümüne bile neden olabileceğini iddia etti. Koruma verilmesini beklemeyen Çağan, Kadın Cinayetleri İstemiyoruz Platformu'nun yardımıyla kocasından çocuklarını alarak İzmir'deki baba evine döndüğünü söyledi.

KIZIMIN CAN GÜVENLİĞİ YOK

Bir kızı koca kurbanı olan baba 66 yaşındaki Fikret Maviş, Bidane'ninde aynı şekilde öldürülmesinden korkuyor. Damadının babasının kendisini arayarak tehdit ettiğini belirten baba Fikret Maviş, şöyle konuştu: "Benim bir kızım koca kurbanı oldu. Damadımın babası beni arıyor, tehdit ediyor. Bu kızıma da aynısı olacak diye kokuyoruz. Benim kızım severek evlendi onunla. O kızımı aç koymuş susuz koymuş. Kızım sürekli şiddet görüyordu. Kaçtı geldi yanıma. Ben kızıma bakmaya mecburum benim yanımda kalacak kızım. Kızın can güvenliği yok. Şu an koruma altında ama diğer kızımda koruma altındayken öldürüldü"

SON ÇIKAN YASA YETERSİZ

Birdane Çağan'ın ailesinden sonra en büyük destekçisi olan Kadın Cinayetleri İstemiyoruz Platformu İzmir Temsilcisi Sanem Deniz Kural, kadınların korunmasıyla ilgili son çıkan 66284 sayılı yasanın uygulama aşamasında sorunlar olduğunu Birdane Çağan'ın başına gelenlerle anlaşılacağını ifade etti.

Şiddete maruz kalan kadınların her zaman yanlarında olduklarını dile getiren Kural, şunları söyledi: "Biz, platform olarak, şiddete maruz kalan kadınlarımıza sahip çıkmaya çalışıyoruz. Hem öldürülen kadınların davalarına bakıyoruz. Hem cinsel saldırıya maruz kalan pek çok kadın arkadaşımızın yanındayız. Şu an Birdane'nin yanındayız. Bizim mücadelemiz sonucu çıkarılan

66284 sayılı kadınları korumak amaçlı yasa var. Ama bu kanunun uygulanmadığını gözlerimizle görmüş olduk. Yasanın yönetmeliğinin yazılmadığını söylüyordu bize koruma vermeyen polisler. Birdane'yi can güvenliği sağlanarak Eskişehir'e gönderemiyor pozisyonunda kaldık biz. Çocukların velayeti madem anneye verildiyse çocuklarında güvenli bir şekilde anneye verilmesi gerekir. Adamın yaklaşmama kararı varken tekrar Eskişehir'e gönderilmesi. Bunu prosedürünün bilinmiyor olunması. 2-3 hafta boyunca prosedürlerin hiçbir kurum tarafından nasıl işlendiğinin bilinmemesi bu uygulamanın yetersiz olduğunu gösteriyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber