Mardin'deki farklılıklar Türkiye'nin zenginliğidir

Farklı kültür ve dinlerin bir arada yaşadığı Mardin'de oluşan hoşgörü ortamı dünyaya örnek oluyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2012 13:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mardin'deki hoşgörü ortamını değerlendiren Mardin Valisi Turhan Ayvaz ve Metropolit Saliba Özmen, Mardin'deki farklılıkların Türkiye'nin zenginliği olduğunu ve bu zenginliğe herkesin sahiplenmesi gerektiğini ifade etti.

Mardin'de 2 yıldan beri görev yaptığını belirten Vali Turhan Ayvaz, son yıllarda atan turizm potansiyeli ile birlikte tarihi dönüşümün yaşandığı Mardin'de farklı insanların barış ve kardeşlik ruhu içinde yaşadığına dikkat çekti. 7 bin yıl önce Mardin'de 7 ayrı dil, 7 ayrı din, 7 ayrı kültür yaşadığını ifade eden Vali Ayvaz, ?Mardin'in ruhu Türkiye'nin ruhudur. Mardin, Türk, Kürt, Süryani, Yezidi, Arap ve Ermeni gibi farklı dil, din ve kültürlerin bir arada yaşadığı medeniyetlerin hulasası olan bir şehirdir." dedi

MARDİN ETNİK IRKÇILIĞA PRİM VERMİYOR

Mardin tarih boyunca hiçbir zaman etnik çatışmaya ırkçılığa, bölücülüğe prim vermediğine dikkat çeken Ayvaz, "Mardin halkı kadirşinastır. Kendi topraklarında Ermeniyi, Yahudiyi, Kürdü, Arabı, Türkü, Yezidi'sini ve birçok farklı dinleri ve dilleri bir arada hoşgörü içinde barındırmıştır. Bir taraftan ezanın çan sesi ile harmanlaştığını, diğer taraftan da farklı dinlerin ve dillerin Halil İbrahim'in sofrasını paylaştığı bir kentte sahibiz. Ve hiçbir zaman ayrımcılık, kavga, sürtüşme yaşanmamıştır. Fitne fesat sokmaya çalışan karanlık güçleri de elinin tersi ile itmeyi başarmıştır.? şeklinde konuştu

DÜNYA MARDİN'İ ÖRNEK ALMALIDIR

Mardin Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Saliba Özmen, Anadolu'nun derin tarihinde birlik, beraberliği ve farklı kültürleri bir arada yaşamanın hazzını yaşadığını belirterek, Bu zenginliği bu gerçeği yaşamak ve yaşatmak için hepimize büyük görevler düştüğünü söyledi.

Mardin'deki kültür, kaynaşma ve dayanışma her zaman Mardin kodlarında mevcut olduğunu ifade eden Özmen şunları söyledi: ?Süryanilerin Arapların Ermenilerin, Yahudilerin, Türklerin bir arada yaşadığı farklı dillerin dinlerin kültürlerin beraber yaşadığı Mardin'de ki bu ortam hem bölgemize hem de dünyaya örnek olmaktadır. Birlik ve beraberliğimizi korumalıyız. Bizi birbirimizden ayıracak fitneleri elimizin tersi ile itmeliyiz. Bunları sadece sözde değil fiiliyatta da gerçekleştiriyoruz. Bizler bir aileyiz. Hem vatandaş olarak hem de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak bir aileyiz. Aynı organizmanın farklı organları olarak birbirine yakın dayanışma içinde sevgi içinde barış içinde bu kültürü yaşatarak ve yaşayarak nesillere aktarmak zorundayız. ?

Haber Arama Sonuçları

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber