Aydın için dört önemli tesisin açılışını Başbakan Erdoğan yapacak

Aydın'daki yatırımlarla ilgili bilgi veren Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız, şehrin içme suyu ihtiyacı bugüne kadar yer altı kaynaklarından karşılanmaktayken tamamlanan tesislerle İkizdere Barajı ve Tabakhane Deresi'nin üst kotlarından su alınacağını belirtti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2012 16:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DSİ Aydın Ortaklar İçme Suyu Temini Projesi kapsamında İkizdere Barajı'nın 2009 yılında tamamlanarak su tutulduğunu, aynı proje kapsamında 2010 yılında ihale edilen içme suyu ana isale hattı ve pompa istasyonu inşaatıyla 2011 yılı sonunda ihale edilen içme suyu regülatör ve isale hattı rehabilitasyonu inşaatının tamamlanarak 12 Aralık'ta açılışa hazır hale getirildiğini söyledi. Yıldız, bir süredir ana isale hattından mevcut arıtma tesisine su verilmeye başlandığını, mevcut arıtmaya ilave olarak günlük 65 bin metreküp arıtma kapasiteli yeni tesis inşaatının devam ettiğini ve 2013 yılının ilk çeyreğinde devreye alınmasının hedeflendiğini aktardı. Ana isale hattında bin 400 mm. ve muhtelif çaplarda 14 bin 452 metre, Tabakhane Deresi hattında ise bin 200 mm. çapında 5 bin 248 metre uzunluğunda çelik boru döşenmesiyle regülatör, terfi merkezi ve SCADA sistemi bulunan projeyle İkizdere Barajı'ndan 48,6 milyon, Tabakhane Deresi'nden 24 milyon metreküp olmak üzere toplam yıllık 72,6 milyon metreküp su temin edilerek. il merkezi ve civarındaki 29 yerleşim biriminin 2050 yılına kadar temiz ve güvenli içme suyu ihtiyacının karşılanacağını, toplamda 585 bin kişiye hizmet vereceğini ifade etti.

DSİ Bölge Müdürü Yıldız, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "12 Aralık 2012 Çarşamba günü saat 12.00'de, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın görüntülü konferans bağlantısıyla yapılacak açılış töreninde Aydın için büyük önem arz eden Karacasu Barajı ve Karpuzlu Ovası sulamaları da hizmete alınacak. Karacasu ilçesi Dandalaz Çayı üzerinde inşa edilen Karacasu Barajı, Yenice Ovası'nda bin 322 hektarlık alanın sulanması, Nazilli ve civarındaki yerleşim birimlerinin içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla yapılmıştır. 18 Eylül 2012 tarihinde su tutulmaya başlanmış olup baraj faaliyete geçtikten sonra Nazilli ilçesi ve yöresine sağlanacak temiz içme suyunun yanında, sulamayla yılda 14 milyon TL tarımsal gelir ve 940 kişilik istihdam artışı sağlanacaktır. Yine Karpuzlu Ovası sulamasının da 12 Aralık'da hizmete girmesiyle birlikte Yaylakavak Barajı'ndan temin edilen suyla ovada 31 bin 230 dekarlık alanın sulu tarım yapılacak, yılda 16 milyon TL'lik tarımsal gelir artışı ve bin kişilik istihdam artışı sağlanacaktır. Açılacak dört adet, toplam tesis 257 milyon TL'ye mal olmuştur.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber