Gül'den rektör krizi yorumu: Kimse bağımsız adacık değil

Haber Giriş : 25 Ekim 2005 12:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, rektör Yücel Aşkın ile ilgili tartışmaları ima ederek, kimsenin kendini bağımsız bir adacık gibi görmemesi gerektiğini söyledi.

Bakan Gül, AKP grup toplantısında yaptığı konuşmada, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın'ın tutuklanmasının ardından hükümet ile YÖK arasında yaşanan tartışmalara değindi.

Herkesin kanunlar önünde eşit olduğunu ve sorgulanabileceğini belirten Gül, "kimse kendini bağımsız bir adacık görmesin. Herkes varsa bir soruşturma detaylı bilgileri verip kendini savunacaktır" dedi.

Bakan Gül, ordu komutanları ve başbakanlar kanun önünde hesap verirken, profesörlerin vermemesinin söz konusu olmadığını da söyledi.

Gül, 2006 yılı bütçesinde büyük pay ayrılan eğitim konusuna da değindi. Üniversitelerin bütçeden aldıkları payın arttığına dikkat çeken Bakan Gül, "araştırma geliştirme fonları 2003'te 162 trilyon liraydı, bu yıl 556 trilyon liraya yükseldi" diye konuştu.

AB sürecinde eğitime verilen önemi de vurgulayan Gül, birliğin en küçük üyesi Slovenya'da sadece iki üniversite bulunduğu ancak bunların verdikleri proje sayısının Türkiye'deki bütün üniversitelerin verdikleri proje sayısıyla aynı olduğunu söyledi.

Gül, üniversitelerin problemlerini yakından takip edeceklerinin de altını çizdi.

YÖK - hükümet tartışmaları

Yüzüncü Yıl Üniversitesi rektörü Yücel Aşkın'ın 14 ekimde tutuklanmasının ardından yayımladıkları sert bildiriyle olayı eleştiren rektörler, 22 ekimde de Van'da rektöre destek açıklaması yapmıştı.

Rektörü hapishanede ziyaret eden YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Dr. Yücel Aşkın'ın tutuklanmasını gerektirecek şartların oluşmadığını belirterek, "bir rektörün belirsizlikler içinde tutukluluk halinin devamı bizi daha baştan üzüntüye boğdu. Onun için de Rektörler Komitesi'nde görüşlerimizi dile getirirken tutukluluk haline yol açan nedenlerin belirsizliğine karşı duyarsız kalamazdık" demişti.

Hükümet ile YÖK arasında Aşkın krizi ile başlayan gerginlik, 21 ekimde öğretim üyeliği YÖK tarafından alınan Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in durumu yüzünden devam etmişti.

Erdoğan Dinçer'in öğretim üyeliğinin elinden alınması için 'intikam hırsıyla yapıldı' yorumu yapmıştı. YÖK Başkanı Teziç ise "bu konu bir senedir süren bir tahkikatın sonucu. Bizim açımızdan böyle bir bağlantı olmadığını samimiyetle söyleyebilirim" diye konuşmuştu.

Rektör Yücel Aşkın, Üniversite Hastanesi'ne tıbbi cihaz alımında usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında 14 ekimde tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

Aşkın'ın tutuklanmasına gerekçe olarak da, Yeni Türk Ceza Kanunu'nun 'delillerin yok edilmesi, gizlenmesi veya değiştirilmesi'ne ilişkin maddesi gösterilmişti.

Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan da, Rektör Aşkın'ın bakanlıkça onaylanan sözleşmeler yerine farklı sözleşmeler hazırlayarak alımlar yaptığını öne sürmüştü.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber