Danıştay kararına rağmen 5 bin fen edebiyat fakültesi mezunu öğretmenler görevlerine devam edecek. Ancak MEB söz konusu dönem atanamayan öğretmen adaylarına yeni hak tanıyacak.

Haber Giriş : 10 Kasım 2003 11:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay kararına rağmen 5 bin fen edebiyat fakültesi mezunu öğretmenler görevlerine devam edecek. Ancak MEB söz konusu dönem atanamayan öğretmen adaylarına yeni hak tanıyacak.

Danıştay, eğitim fakültesi mezunlarının dışlanarak sadece fen edebiyatlıların atanmasının ?kamu yararı, Milli Eğitim Temel Kanunu ve Talim ve Terbiye Kurulu kararı'na aykırı olduğuna karar verdi. Danıştay'ın kararı üzerine Milli Eğitim Bakanlığı, 14 Kasım 2002'deki atamaya başvuruda bulunan ve 70'in üstünde puan alan 398 kişiyi atamak için Maliye Bakanlığı'ndan 500 kişilik kadro istedi. Danıştay 12. Dairesi'nin oybirliği ile aldığı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın itirazı üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun onadığı söz konusu karar, bakanlığı zor durumda bırakırken, sınıf öğretmenliği adaylarını umutlandırdı.

Talim ve Terbiye'nin kararında sınıf öğretmenliğine öncelikle sınıf öğretmenliği bölüm mezunları, daha sonra eğitim fakültesinin diğer bölümleri, 3. sırada ise diğer fakülte mezunlarının sayıldığı hatırlatılan Danıştay kararında, kadronun özel olarak fen edebiyatlılara ayrılmasının hukuka uygun olmadığı belirtildi. Milli Eğitim Bakanlığı ise geçen seneki atamaların iptalinin mümkün olmadığı gerekçesiyle Danıştay kararının nasıl uygulanacağını Başbakanlık üzerinden Danıştay'a sordu. Ancak Başbakanlık, Danıştay'ın bu tip görüş belirtmediğini kaydederek, Milli Eğitim'in sorusunu geri gönderdi. Bunun üzerine bakanlık, 14 Kasım 2002'de yapılan atama için 24 Ekim-4 Kasım 2002 tarihleri arasındaki başvuruları inceledi. Danıştay kararında da ?70 ve üzerinde puan alan eğitim fakültesi mezunlarının tamamının atanması gerektiği' görüşünü değerlendiren bakanlık, başvuruda bulunan ve atanamayan 398 eğitim fakültesi mezununun atamasını yapmak üzere Maliye Bakanlığı'ndan 500 kişilik kadro istedi. Kadronun gelmesi durumunda bu kişiler, öğretmenliğe atanabilecek.

Milli Eğitim eski Bakanı Necdet Tekin, atamalarda hukuka aykırı işlem yapılmadığını savunarak, devlette devamlılığın esas olduğunu kaydetti. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de, öğretmenlerin görevlerine devam edeceğini kaydederek, ?Neticede bunlar atanmış, şu anda öğretmenlik yapıyorlar. Sayıları da az değil, 5 bin kişi. Mağdur olmamaları için formül arıyoruz.? dedi.

Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı, önümüzdeki hafta, Eylül 2003'te atanıp göreve başlamayanlardan 825 kişilik yeni bir öğretmen ataması daha yapacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber