Ergenekon'da savcı mütalaasını sunmadı

Haber Giriş : 13 Aralık 2012 17:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ERGENEKON Davası'nda esas hakkında mütalaaya ilişkin herhangi bir beyanda bulunmayan savcı Mehmet Ali Pekgüzel, dava kapsamında bir takım taleplerde bulundu.

Dosyadaki bir takım eksiklikler konusunda talepte bulunacağını belirten Pekgüzel, 'TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun raporunun istenilmesini' talep etti

Ergenekon davası verilen 4. aranın ardından saat 16. 15'te başladı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese dosyaya gelen evrakları okudu. Bunun ardından başkan Özese, savcıdan görüşünü sordu. Esas hakkında mütalaaya ilişkin herhangi bir beyanda bulunmayan savcı Mehmet Ali Pekgüzel, dava kapsamında bir takım taleplerde bulundu.

TBMM'DEN DARBE RAPORUNU İSTEDİ

Dosyadaki bir takım eksiklikler konusunda talepte bulunacağını belirten Pekgüzel, 'TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun raporunun istenilmesini' talep etti. Dava ile Aykut Metin Şükre, Erkan Ayyıldız, Kenan Özay ve Selçuk Özkan hakkında "Silahlı terör örgütüne silah temin etmek" suçundan açılan davanın birleştirildiğini hatırlatan savcı Pekgüzel, sanıklara ve avukatlarına savunma için süre verilmesini talep etti.

?PEKER'İN YENİ İDDİANAMESİ BİRLEŞTİRİLMESİN"

Savcı, Sedat Peker'in aralarında bulunduğu 4 sanık hakkında ?gizli tanık Poyraz'ı tehdit ettiği" gerekçesiyle açılan davanın, Ergenekon davası ile birleştirilmemesi yönünde görüş bildirdi. Dosyanın kapsamlı olduğunu belirten Pekgüzel, yargılamanın makul sürede bitirilmesi ve dosyanın geldiği aşama göz önünde bulundurularak birleştirmenin reddini talep etti.

PAŞALARIN DARBE GÜNLÜKLERİ İFADESİNİ İSTEDİ

Savcı Pekgüzel ayrıca 2009 yılında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen 'Darbe günlükleri' soruşturması kapsamında ifade veren emekli Orgeneraller İbrahim Fırtına, Özden Örnek ve Aytaç Yalman'ın verdiği ifadelerin bir örneğinin dosyaya eklenilmesini istedi.

YENİ TANIK DİNLENİLMESİN

Bugüne kadar dosya kapsamında 150 açık ve gizli tanığın dinlenildiğini belirten savcı Pekgüzel, ?Savunmanın talep ettiği tanıkların dinlenilmesinin dosyaya bir katkı sağlamayacağından reddi talep olunur" dedi.

YAKALAMA KARARLARININ AKİBETİNİ SORDU

Davanın müştekilerine gönderilen tebligatın beklenilmesini isteyen savcı, firari sanıklar Yeditepe Üniversitesi Mütevelli heyeti başkanı Bedrettin Dalan, emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, eski milletvekili Turhan Çömez ve Saipir Debzledvize hakkında yakalama kararının akibetinin sorulmasını istedi. Savcı Pekgüzel, çeşitli kurumlara yazılan müzekkerrelerin akibetinin sorulmasını istedi.

Duruşma avukatların taleplerinin alınması ile devam ediyor.


''Ergenekon'' davasında, birleşen dosyanın iddianamesinin okunmasını avukatlar, alkışlarla ve oturdukları masaları yumruklayarak protesto ederken, tutuklu sanıklar eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Hasan Iğsız salonu terk etti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma, öğle arası sonrası yeniden başladı. Duruşmada, ''Ergenekon'' davası ile birleşen dosyanın iddianamesinin okunmasına geçildi.

İddianame üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu tarafından okunduğu sırada sanık avukatları, alkışlarla ve masalarını yumruklayarak protesto etti.

Bu sırada, tutuklu sanıklardan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Hasan Iğsız duruşma salonunu terk etti.

Başbuğ'un salondan ayrılırken ''Yargılamayı görün'' dediği duyuldu.

Mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi.


Ergenekon davasında izleyicisiz başlayan oturuma, bu kez de bir avukatın slogan atmaya başlaması üzerine tekrar ara verildi. Arada, tutuklu sanıkların yanına gitmek isteyen CHP milletvekiline engel olmak isteyen üsteğmene bağıran Muharrem İnce, "Dokunma kırarım elini." diye bağırdı.

Duruşmaya önce izleyicilerin çıkarılması için ara verilmişti. Bazı izleyiciler çıkmamakta direndi. Tutuksuz sanıklar, avukatlar ve diğer sanık yakınlarının iknaları üzerine izleyicilerin tamamı salonu boşalttı. Çıkmak istemeyen bir izleyici tutuksuz sanık Erol Mütercimler'e, "Böyle davrandığımız için bu hale geldik." dedi. Bunun üzerine Mütercimler, "2008'den itibaren her gün 50 bin kişi sokaklara çıkmadığı için bu haldeyiz. Şimdi dışarı çıkın." diye konuştu.

Aranın ardından duruşmaya izleyicisiz devam edildi. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, temsilen iki avukata söz hakkı verdi. Avukat Celal Ülgen, duruşmada bir takvim belirlenmesini istedi. Bunun üzerine Özese, duruşmada sırasıyla neler yapılacağını anlattı.

Daha sonra Başkan Özese, birleştirilmesine karar verilen iddianamenin okunacağını belirtti. Bu sırada ayağa kalkan avukat Vural Ergün, söz hakkı istedi. Başkanın temsilen avukat Ülgen'in konuştuğunu belirterek söz hakkı vermedi. Ancak avukat Ergül, itirazlarına devam etti. Başkan söz hakkı vermeyip yerine oturmasını istemesi üzerine Ergül, 'savunma söz hakkı istiyor' şeklinde slogan atmaya başladı.

Bunun üzerine Başkan Özese, avukatın dışarı çıkarılmasını istedi. Bu istek üzerine de avukatlar tepki gösterdi. Başkan Özese, "Jandarma çıkarmasın, avukat kendisi çıksın" dedi. Ancak avukat Ergül'ün çıkmaması nedeniyle bu kez Başkan Özese, "Zorla çıkarılmasına karar verildi." dedi.

Bu karar üzerine, avukatlar alkışlarla tepki gösterdi. Bazı CHP milletvekilleri de ayağa kalkmayan avukatlara 'ayağa kalkın' diyerek tepki göstermeye çağırdı. Başkan Özese de duruşmaya ara verdi.

VEKİL İLE ASKER ARASINDA TARTIŞMA

Arada, tutuklu sanıkların yayına gitmek isteyen CHP Milletvekili Namık Havutçu'ya bir üsteğmen engelledi. Engellenen vekil tepki gösterip geçmek isteyince asker kolundan tutarak engel olmaya çalıştı. Arka sırada oturan CHP Milletvekili Muharrem İnce bağırarak "Dokunma kırarım elini" dedi. Diğer vekillerin ve rütbeli askerlerin araya girmesiyle vekiller yerlerine geçti.

Basın bölümünde oturan CHP milletvekillerinden bazıları yanlarında getirdikleri lahmacunları diğer milletvekilleri ile bazı basın mensuplarına da ikram etti. Duruşma salonuna yiyecek sokulmasının yasak olmasına rağmen ara sırasında basın bölümünde oturan milletvekillerinin yoğun soğan kokusu ile lahmacun yemeleri dikkat çekti.

Sanıkların da duruşmadan çıkarılmasının ardından, duruşmaya öğle arası verildiği duyuruldu.

AJANSLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber