Özelleştirmelere Köşk'ten eleştiri

Haber Giriş : 26 Ekim 2005 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu tarafından hazırlanan ?Özelleştirme Raporu', Başbakanlık'a ulaştı. Cumhurbaşkanı Sezer imzasıyla Başbakanlık'a gönderilen 250 sayfalık raporda, şu tespit ve iddialara yer verildi:

Raporun ?öneriler' kısmında, ?Satış bedellerinin tahsilinde şimdiye kadar başarılı olunamamıştır. Bundan sonra yapılacak satışlarda, kamu yararı için satış bedellerinin zamanında tahsil edilmesi gerekmektedir? denildi. Raporda ayrıca, özelleştirilecek kuruluşların satışında yasal ihale prosedürlerine uyulması, ihalesiz satışların yapılmaması istendi. İnceleme, 2001-2004 yılları arasında yapılan özelleştirmeleri kapsıyor. Bu çerçevede SEKA, TDİ Limanları, TEKEL, TÜGSAŞ, Petrol Ofisi özelleştirmeleri, TÜPRAŞ'ın yüzde 65.76'sının satışı, özelleştirilen kuruluşların taşınmazlarının satılması işlemleri incelendi.

KUŞADASI İHALESİZ VERİLDİ

Raporda, Galataport ihalesiyle gündeme gelen İsrailli İşadamı Sami Ofer'in aldığı Kuşadası Limanı da yer aldı ve ?2002'de ihalesine çıkılan ve 2003'te tamamlanan Kuşadası Limanı'nın satışında, tekliflerin yeterli olmamasına rağmen Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından ortak girişim grubuna 27 milyon dolara satışının yapılmasına karar verilmiştir? denildi. Ofer, Kuşadası Limanı'nı alan Ortak Girişim Grubu'nun en önemli ortağı olarak gündeme gelmişti. Raporda, Balıkesir SEKA Fabrikası'nın satışı da incelendi. Albayraklar tarafından 2003 yılında 1 milyon 100 bin dolara alınan ancak satışı iptal edilen fabrikanın ?hâlâ devlete iade edilmediği? ortaya çıktı. Raporda bu fabrikayla ilgili olarak şu ifadeler yer aldı: ?Oysa değer tespitlerinde Balıkesir SEKA Fabrikası için 50 milyon dolara varan değerler belirlenmiştir. Buna rağmen fabrika, 1 milyon 100 bin dolara satılmıştır. Bursa İdare Mahkemesi tarafından satışla ilgili olarak Temmuz 2003'te yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir. Ama fabrika henüz iade edilmedi.?

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber