SSK ve Bağ-Kur'lu hastaya ödeneği kadar bakılacak

Haber Giriş : 28 Ekim 2005 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal güvenlik kuruluşlarının tedavi masraflarını kontrol altına alabilmek için Sağlık Bakanlığı'nın 2006'da SSK ve Bağ-Kur'lu hastaya verilen ödenek çerçevesinde hizmet vermesi öngörülüyor.

Sosyal güvenlik kuruluşlarının ilaç ve tedavi masraflarının önüne geçebilmek için çalışma başlatıldı. Maliye, Hazine, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, SSK, Emekli Sandığı, Bağ-Kur yetkililerinden oluşan bir heyetin, ne tür önlemler alınabileceği üzerinde durduğu ifade ediliyor. Belirlenecek önlemler bütçe uygulama talimatı ile birlikte devreye girecek.

Konuya ilişkin olarak alınacak önlemlerden ilkinin Sağlık Bakanlığı ile ilgili olduğu dile getiriliyor. Buna göre Sağlık Bakanlığı 2006 yılında SSK ve Bağ-Kur'lu hastaya verilen ödenek çerçevesinde hizmet vermesi ön görülürken ödeneğin de 4-5 milyar YTL civarında olacağı belirtildi. Sağlık Bakanlığı'nın daha fazla ödenek istediği ancak bunun kabul edilmediği ifade edildi. Tavanı aşmamak için gereken önlemlerin ise Sağlık Bakanlığı tarafından alınması bekleniyor. Yetkililer, bir soru üzerine 2006 ortalarında SSK ve Bağ-Kur'lu hastalara ayrılan ödeneğin yetmemesi durumunda hastanelerden geri çevrilme ihtimalininin toplantılarda gündeme geldiği ve ekonomi bürokrasisinin bunu "bir risk" olarak ortaya koyduğunu ifade etti. Buna karşılık Sağlık Bakanlığı'nın hastanelerin birleştirilmesinin siyasi iradeyle ortaya konulduğunu, bu nedenle böyle bir riskin gerçekleşmeyeceğini dile getirdikleri belirtiliyor.

Eşdeğer ilaç uygulaması genişletiliyor
Konuya ilişkin bilgi veren yetkililer, ilaç ve tedavi harcamalarına yönelik tedbirler çerçevesinde eşdeğer ilaç uygulamasının genişletilmesi üzerinde çalışmalara da başlandığını konuya ilişkin tedbirlerin yılın son çeyreğinden itibaren uygulamaya girmesinin planlandığı bilgisini veriyor.

Ayrıca, bütçe uygulama talimatında kamunun karşılayacağı tedavilere yer verilecek. Talimat ekinde ise, hangi ilaçların ödeneceğinin listesi yapılacak. Bu yıl da böyle bir liste yayımlandı. Türkiye'de ruhsat almış ve piyasada kullanılan yaklaşık 7.000 ilaç var. Bu listede yer alan 6.700 civarı ilaçtan 3.380 adeti 313 farklı gruba ayrılarak eşdeğer ilaçlar belirlendi. Maliye Bakanlığı birbirine eşdeğer kabul edilen ilaçlardan ucuz olanının parasını ödüyor. Eşdeğer (Benzer) Ürün Grubu koduna sahip ilaçlardan birisi yazılmışsa aynı grupta yer alan ilaçlardan en ucuzunun yüzde 30 fazlası kadarı Maliye Bakanlığı tarafından geri ödeniyor. Yani iki ilaç var ve bunlardan birisi 3 YTL diğeri 30 YTL'yse, devlet ilaca sadece 3.3 YTL ödüyor. Hasta isterse üstünü tamamlayarak pahalı ilacı da alabiliyor.

Hasta paket fiyatının gözden geçirilmesi ve ilaçta yeni indirim sağlanması amacıyla tekrar masaya oturulması gibi bir dizi tedbir üzerinde de duruluyor. İlaçta bu yıl sağlanan indirim nedeniyle SSK'nın 2.3-2.5 milyar YTL olacağı tahmin edilen ek açığının ekim ayından itibaren düşmesi bekleniyor. 2006 yılından itibaren devreye girmesi planlanan indirim için ilaç işverenleri ve depocularla yeniden biraraya gelineceği belirtildi. Öte yandan 2005 yılında sosyal güvenlik kuruluşlarına sadece yedek ödenekten 1-1.2 milyar YTL'lik ödenek aktarılabileceği kaydedildi. Kullanılmayan ödeneklerden bu yıl sosyal güvenlik kuruluşlarına aktarma yapılmayacağı belirtildi.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber