TSE'nin denetiminden geçemeyen ambulans trafiğe çıkamayacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Aralık 2012 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de yaklaşık 6 bin ambulansın standartlara uygunluğunu denetleyecek olan TSE, kuracağı sistemle her ambulansa bir kimlik numarası vererek takibini sağlayacak. Böylece Türkiye'de ambulans sayısının illere göre dağılımı, bu ambulanslardaki kritik cihaz ve ekipmanın durumu tek tuşla öğrenilebilecek. TSE'nin yapacağı periyodik muayenede, ambulansların ABS fren sistemi olup olmadığından, çarpma testlerinden geçip geçmediğine kadar pek çok standarda uygunluk şartı aranacak. Standartlara uymayan ambulanslar il sağlık müdürlüklerinin onayı ile trafikten men edilecek.

TSE Otomotiv Merkezi Başkanlığı bünyesinde yapılacak periyodik muayenelerde, TSE EN 1789 standardı koşulları ve Sağlık Bakanlığı'nın ilgili yönetmeliğinde belirtilen hükümlere uygunluk aranacak. Bu kapsamda 15 yaşını geçmiş ambulanslar ile ABS fren sistemi olmayan ambulansların hizmet vermesi hiçbir şekilde mümkün olmayacak.

"TSE-Ambulans Uygunluk Belgesi (Ek-C)" için ayrıca tasarım ile donanımda kullanılan tüm elektrik aksamı, cihaz ve malzemelerin montaj ve özellikleri, malzemelerin yangına dayanıklılığı, sedye ve koltukların ilgili standartların şartlarını karşılayıp karşılamadığı konularında ayrıntılı denetimler yapılacak. TSE tarafından gerçekleştirilecek bu hizmet, Türkiye'de kamu sağlığı alanında önemli bir eksikliğin giderilmesini de sağlayacak. TSE Otomotiv Merkezi Başkanlığı, 'TSE-Ambulans Uygunluk Belgesi (Ek-C)' alan araçların takibinin yapılabileceği web tabanlı bir sorgulama sistemi kuracak. Bu sistem sayesinde Türkiye'nin hangi ilinde kaç ambulans olduğu, bu ambulanslarda hangi kritik cihaz ve ekipmanların bulunduğu, söz konusu cihazların bakım ve kalibrasyonlarının yapılıp yapılmadığı tek tuşla öğrenilebilecek. Periyodik muayene sonucunda TSE'den 'TSE-Ambulans Uygunluk Belgesi (Ek-C)' almaya hak kazanan ambulansların kullanımı mümkün olacak; uygunluk belgesi alamayan ambulanslar ise İl Sağlık Müdürlüklerinin onayı ile ilgili il valiliğince trafikten men edilecek.

TSE Otomotiv Merkezi Başkanlığı, bu görev kapsamında ilk aşamada 10 Nisan tarihinden sonra tescil edilmiş ve henüz trafiğe çıkmamış 340 ambulansın periyodik muayene işlemlerini gerçekleştirdi. İkinci aşama ise Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 81 ilde halen hizmet veren yaklaşık 6 bin ambulansın ilk tespit periyodik muayenesinin yapılmasını kapsıyor. Bakanlığın ilgili yönetmeliğine göre halen hizmet veren bu ambulansların periyodik muayenelerinin 10 Nisan 2013 tarihine kadar yapılarak eksikliklerin giderilmesi gerekiyor. TSE Otomotiv Merkezi Başkanlığı, aralık ayı itibarıyla başladığı ikinci aşama çalışmalarını 4 aylık sürede tamamlayacak. 81 ilde yapılacak periyodik muayeneler için 30 kişilik bir ekip görevlendirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber