SHÇEK'in 'görüntüler yayınlanmasın' başvurusuna mahkemeden red

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ekim 2005 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Malatya Çocuk Yuvası'nda çocuklara uygulanan şiddet olayının yankıları sürerken, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun (SHÇEK) görüntülerin yayınlanmaması için yaptığı ihtiyati tedbir başvurusu, mahkeme tarafından reddedildi.

SHÇEK, çocuk yuvasında meydana gelen görüntülerin TV ve gazetelerde yayınlanmasının toplumda kuruma karşı infial uyandıracağı ve gönüllü yardım edenleri etkide bırakacağı gerekçesiyle ihtiyati tedbir kararıyla görüntülerin yayınlanmaması için mahkemeye başvurdu. Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme, SHÇK'in bu talebini reddetti. Mahkeme kararında, SHÇEK'in geçmişte ülkeye birçok hizmet yaptığı, birçok genci ülkeye kazandırdığı ve gelecekte de aynı hizmetleri yapmaya devam edeceği belirtilerek, münferit bir iki şahsın yaptığı insanlık dışı eylemlerin kuruma mal edilmesinin doğru olamayacağı kaydedildi. Bu bağlamda Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ilgililer hakkında soruşturma başlattığı hatırlatılan kararda, "Dolayısıyla bir iki şahsın yaptığı hareketlerin kuruma mal edilmesi doğru değildir" denildi.

Basın hürriyetine de dikkat çekilen kararda, "Basının doğru haber olmak kaydıyla her türlü haberi yayınlama, yorumlama ve ülke gündemine taşıması basın hürriyeti kapsamında değerlendirilen bir olgudur. Böyle bir haberin yayınlanmasına mani olmak basın hürriyetiyle bağdaşmaz. Bu tür yayınlar da ülke için olmazsa olmaz olan genel müdürlüğün küçük düşürülmesi değil, aksine kurumun ilke ve kurallarına uygun olmayan münferit hareketlerde bulunan şahısların ortaya çıkarılması ve haklarında gerekli yasal işlemlerin yaptırılması ve kurumda çalışanların kuruma layık insanlar olarak hizmete devam etmelerini sağlayabilmek için önemli bir faktördür. Bu bakımdan olayla ilgili haberlerin yayınlanmasını durdurmak, kuruma faydadan ziyade aksine 'Acaba gerçekten bu kurumda toplumun bilmemesi gereken olaylar mı oluyor' düşüncesinin zihinlere yerleştirerek kuruma daha zarar vereceği de başka bir olgudur. Bu bakımdan bu yöndeki talebin reddine karar vermek gerekmiştir" açıklamalarına yer verildi.

Mahkeme kararında ayrıca, çocukların görüntülerinin gölgelendirilerek ve karartılarak verilmesinin yanı sıra bu tür haberleri izleyen çocukların da etkilenmemesi için görüntülerin çocukların uyku saatlerinden sonra geç saatlerde verilmesinin daha doğru olacağı da kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber