Yanlış budama asmanın ömrünü kısaltıyor, kalite kaybına sebep oluyor

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, üzüm bağlarında yanlış yapılan budamanın, asmaların ömrünü kısalttığını ve üründe kalite kaybına sebep olduğunu bildirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Aralık 2012 18:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üreticilerin yaptığı hatalardan birisinin erken kış budaması olduğunu belirten Çebi, ?Üzümde miktar ve kaliteyi arttırmak için diğer kültürel önlemlerle birlikte tekniğine uygun budamanın zamanında yapılması gerekir. Ürüne bırakacağımız çubukların pişmesi ve hastalıklara karşı dayanıklılığın artması açısından belli bir soğuklama süresine ihtiyaç vardır. Bu sebeple kış budamasının geç yapılması önem arz etmektedir.? dedi.

Budama zamanı ile uyanma arasındaki ilişkinin varlığına değinen İl Müdürü Çebi, ?Erken budanan asmalar erken uyanır. Bu da ilkbahar geç donlarından etkilenme riskini arttırmaktadır. Bu nedenle budama zamanını iyi tespit etmek gerekir. İlkbahar geç donları, bölgemizde bağlarda büyük kayıplara neden olur. Budama gözler uyanmaya yakın dönemde yapılırsa ilkbahar geç donlarından bağlar korunur. İşgücünü değerlendirmek amacıyla kış içerisinde karakol ve hastalıklı dallar çıkarılarak aralama yapılmalıdır.? şeklinde konuştu.

Manisa bölgesinin ana çeşidi olan sultani çekirdeksizde budamaya başlamadan önce sofralık mı yoksa kurutmalık mı yapılacağına karar verilmesinin gerekliliğine işaret eden Çebi, karara göre bırakılacak göz sayısının da değişeceğini kaydetti.

Hastalıklı asmaları budadıktan sonra makasların dezenfekte edilmesinin, diğer asmalara bulaşmasını engelleyeceğini belirten Hasan Çebi, budamanın tecrübeli kişiler tarafından yapılmasını istedi. Çebi, ?Müdürlüğümüzde bağlarda budama konusunda uygulamalı eğitimler düzenlenmektedir. Eğitim almak ya da sorunlarına çözüm bulmak isteyen üreticilerimizi davet ediyor ve konu uzmanlarıyla görüşmelerini öneriyoruz.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber