Ufukta erken seçim gözüküyor, çünkü...

Haber Giriş : 29 Ekim 2005 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan ve AK Partililer Kasım 2007'den önce erken seçim yok dese de, 'TNS PİAR' araştırma şirketi Eylül ayı araştırması, olası bir erken seçimin gündeme geleceğini gösteriyor.

Türkiye'de ne zaman parlamento ve milletvekillerine duyulan güven azalırsa bilin ki erken seçim gündeme gelecektir. Bu değerlendirmeyi yaparken benim de içinde bulunduğum 21. dönem parlamentosunda yaşadığım olaylar gözümün önüne geldi.

Geçen dönem parlamentosu daha 20 ay görev süresi varken erken seçim kararı aldı. Dönemin hükümetini oluşturan siyasi partilerden DSP ve MHP'ye mensup milletvekillerinin liderlerine kayıtsız şartsız bağlılıkları çözülmeye başlamıştı. DSP milletvekilleri Başbakan Ecevit veya yardımcısı Hüsamettin Özkan salona girdiğinde ilkokul öğrencileri gibi hep birden ayağa kalkmayı bırakmış, Genel Kurul'un arka sıralarında oturmaya başlamışlardı. MHP'liler ise liderleri Devlet Bahçeli salona girerken askeri düzende esas duruşa geçmeyi bırakmışlardı. Hükümetin üçüncü ortağı ANAP'lılar ise yorgunluklarını gizleyemiyordu..

Ana muhalefet Partisi DYP beklenen muhalefeti ortaya koyamıyor, Fazilet Partisi ortadan ikiye bölünmüş, Saadet Partisi ve AK Parti, Fazilet Partisi'nin mirası için farklı kulvarda yürümeye başlamışlardı.

Bu manzara karşısında parlamentonun kendisini yenilemesi gündeme geldi ve daha 20 ay görev süresi varken 21.dönem parlamentosu erken seçim kararı almak zorunda kaldı.

TNS Piar'ın eylül ayı araştırma sonuçları benzer göstergelerin bugün için de geçerli olduğunu ortaya koyuyor. Meclis Başkanlığı'na duyulan güven Ocak 2004'te yüzde 60.4 iken bugün yüzde 51'e gerilemiş. Parlamentoya duyulan güven yüzde 41.5'ten yüzde 26'ya, milletvekillerine duyulan güven ise yüzde 37.6'dan yüzde 22.6' ya düşmüştür. Muhalefete duyulan güven ise yüzde 27.9 iken yüzde 19.7'ye düşmüştür.

Yine aynı dönemde Türk halkının ve ailelerinin gelir durumu, geçen yıl ile karşılaştırıldığında iyiye gidecek diyenlerin oranı yüzde 39.4 iken yüzde 15.9'a gerilemiş. Kötüye doğru gidiş var diyenler ise yüzde 38'den yüzde 48'e yükselmiştir.

Ekonomi yönetiminin performansını olumlu değerlendirenler yüzde 62.5 iken, bugün yüzde 37.4 olmuştur. Yolsuzlukla mücadelede Hükümete çok iyi diyenlerin oranı ise yüzde 17.6'dan yüzde 8.7'ye gerilemiştir.

Anamuhalefet partisi CHP'nin gösterdiği performans, AK Partiden daha gerilerde. ANAVATAN ise varlığını kanıtlayamadı. DYP, grup kurmayı bile beceremedi.
Gerek İktidar Partisi AK Parti ve gerekse muhalefet partilerine karşı kamuoyunun güveninde belirgin oranda güven kaybı olduğunu görüyoruz. Kamuoyunun bu değerlendirmesi önünde hiçbir partinin direnme şansının olmayacağını, önümüzdeki günlerde istenmese de, erken seçimin gündeme geleceği kesin gözüküyor.
Bu araştırmada "Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusunun sonuçları da var. Ancak o sonuçlar da pek parlak değil.

aydın ayaydın/sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber