Gelir İdaresi 1000 VIP mükellefi seçebilmek için kriter arıyor

Haber Giriş : 29 Ekim 2005 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek vergi ödeyen mükellefler için VIP vergi dairesi hazırlığında olan Gelir İdaresi Başkanlığı, bu mükelleflerin hangi kriterlere göre belirleneceği konusunda çalışma başlattı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Ankara'da merkeze bağlı özel bir vergi dairesine bağlanacak olan 1000 vergi mükellefini belirlemek üzere ?kriter çalışması' yapıyor.

En fazla gelir ve kurumlar vergisi ödeyen 1000 mükellef için kurulacak Özel Mükellef Vergi Dairesi'ne hangi yükümlülerin bağlanacağı konusunda, şirketler açısından, ?ciro, aktif büyüklük ve istihdam edilen işçi sayısı' gibi kriterler üzerinde duruluyor.

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na önergeyle eklenen bir madde ile getirilen Özel Mükellef Vergi Dairesi, aslında beş aylık bir gecikmenin ardından geliyor. Geçtiğimiz mayıs ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yasalaşan Gelir İdaresi Kuruluş Kanunu'nda yer alması planlanan bu madde, milletvekillerinin ?bizim yükümlüler başka bir ile gitmesin' itirazları nedeniyle sonraya bırakılmıştı. Gelir İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu, Özel Mükellef Vergi Dairesi'nin 2006'nın ilk yarısında kurulacağını açıklayarak, bu konuda kalıcı bir model oluşturmak amacıyla danışman kuruluşlardan hizmet aldıklarını açıkladı.

1000 YÜKÜMLÜ GELİRİN YÜZDE 70'İ:

Gelir İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu, Özel Mükellef Dairesi'ne bağlanacak gelir ve kurumların vergi yükümlülerinin ödediği verginin, vergi gelirlerinin yüzde 60-70'i gibi büyük bir oranına karşılık geldiğini söyledi. Arıoğlu, Özel Mükellef Vergi Dairesi'nin bulunduğu bazı ülkelerde, kuruluştan sonra vergi gelirlerinde artış saptandığını da belirtti. Osman Arıoğlu, yüksek miktarda vergi ödeyen 1000 mükellefe özel dairenin, iki amacı olduğunu söyleyerek, ?Onları iyi takip edip iyi denetlemek kadar, sorunlarını dinleyerek, kayıtdışı ekonomiyle mücadele konusunda bilgilenip hızlanmamızı da sağlayacak' dedi. Büyük mükellefleri aynı vergi dairesinde toplamanın pek çok yararı olacağını belirten Arıoğlu, bu mükelleflerin yakından izlenmesi ve yakından denetlenmesinin, özellikle ?kayıtdışı ekonomiyle mücadele' açısından önemli olduğunu vurguladı. Gelir İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu, ?Bu daire yükümlülere ne avantaj sağlayacak?' sorusuna ise ?Bu dairede iyi yetişmiş ekipler görev alacağı için mükellefler de karşılaştıkları sorunları daha iyi ve yakından anlatma olanağı bulacaklar' yanıtını verdi.

KAMU YER ALMAYACAK:

Osman Arıoğlu, ilk 1000 mükellef için kurulacak vergi dairesinde her yıl ödül alan kamu kuruluşları ve KİT'lerin bağlanıp bağlanmayacağı sorusuna, ?Kesinleştirmedik ama pek düşünmüyoruz' dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber