Osmangazi muhtarları Oylat'ta buluştu

Bursa merkez Osmangazi Kent Konseyi tarafından yeni Büyükşehir Yasası ve kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında muhtarlara bilgi verildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Aralık 2012 21:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnegöl Oylat'ta düzenlenen panele Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Zeki Eker ile 100'e yakın mahalle ve köy muhtarı katıldı.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, belediye tarafından yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında muhtarlara bilgi verdi. Dündar, Osmangazi Belediyesi olarak kentsel Dönüşüm Master Planı hazırladıklarını belirterek, kentsel dönüşümü tam anlamıyla uygulayan örnek bir belediye olduklarını söyledi. Yürürlüğe girecek Büyükşehir Kanunu'nun, belediyelere bu alanda yetkiler verdiğinin altını çizen Dündar, bu yetkileri doğru okuyarak uygulamayı en doğru şekilde yapacaklarını kaydetti.

Master planı hazırlarken Bursa'ya üst ölçekten bakarak öncelikli olarak riskli bölgelerin ele alındığını dile getiren Dündar, ?Avrupa bunu belki 40 yıl önce yaşadı. Onlarda sanayileşirken çarpık yapılaştı. Fakat kentlerini yenilediler. Bizde dinamizm var. Kısa sürede önemli bir yol alacağımıza inanıyorum.? dedi.

"BURSA'NIN TARİHİ BOZULMAYACAK"

Kentsel dönüşüm yaparken, Bursa'daki tarihi ve kültürel değerleri kaybetmeden yenileyeceklerini ifade eden Dündar, şöyle konuştu: ?Beğenmedim, yıktım, yenisini yaptım diyorsan, onun kıymeti yok. Kentimizi yenilerken Bursa'nın ruhunu kaybetmek istemiyoruz. Bursa'nın tarihi dokusunu, sıcak suyunu, Uludağ'ını, denizini, hem koruyup hem de kentleşme yapmak istiyoruz. Bunu tabiî ki yerel dinamiklerle yürümesi gerekiyor.?

Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Bekir Parlak ise Türkiye'nin çağ atlama eşiğinde olduğunu ve seçimlerle birlikte önümüzdeki iki yılın çok önemli olduğunu vurguladı. Yürürlüğe girecek olan Büyükşehir Belediye Yasası ile belediyelerin kırsal alanlara daha fazla hizmet götürülmesi, yatırımların daha uygun maliyetlerle yapılmasını hedeflendiğini anlatan Prof. Parlak, ?Dünyada bütün devletler, yönetim birimleri sayılarını azaltıyorlar. Yönetim birimlerinin alanlarını genişletiyorlar, amaç daha dar bir yerde hizmet sunmaktansa, daha geniş bir alana hizmet sunmak. Bu daha ekonomiktir.? dedi.

Türkiye'nin, tarihinin en büyük projesiyle karşı karşıya geleceğine işaret eden Parlak, şöyle devam etti: ?400 milyar dolarla 500 milyar dolar arası büyük bir proje ve bu proje oluştuğunda Türkiye'nin taşı toprağı değişecek. Kentsel dönüşüm sadece çürük binaların yıkılması değildir. Kentsel dönüşümün birçok farklı gerekçeleri olabilir. Mesela kent görüntüsünü bozan eski yüksek yapılarda kentsel dönüşüm yapılabilir, ekonomik aktivitenin çöküntüye uğradığı bir yerde, örneğin Altıparmak şu an öyledir, kentsel dönüşüm yapılabilir. Tarihi ve turistik eserlerin ortaya çıkmasını istediğiniz bir yerde, adına kentsel bezeme dediğimiz uygulama ile orayı yenileyebilirsiniz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber