'Bakan sorgulandı' iddiası

Haber Giriş : 29 Ekim 2005 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, dayak görüntülerinin yayınlanmasından önce ilgili bakanı sorguladıklarını öne sürdü.

Çocuklara yönelik şiddete ilişkin inceleme yapmak için Malatya'ya giden Elkatmış, 20 ekimde Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'yu komisyona davet ettiklerini belirterek, "biz bu olayın takibindeydik. 20 ekimde sayın bakanı biz komisyonumuza davet ettik, iki saat sorguladık. Hemen akabinde bu olay ortaya çıktı" dedi.

Elkatmış, 'neden daha önce Malatya'ya gelmediniz?' şeklindeki bir soruya ise "Meclis'te anayasa değişikliği gibi önemli konular görüşülüyordu. Oy kullanmak zorunda olduğumuz için gelişimiz bugüne kaldı" diye konuştu.

Mehmet Elkatmış, komisyon üyelerinden CHP Gaziantep Milletvekili Ahmet Yılmazkaya ve AKP Erzurum Milletvekili Mücahit Daloğlu ile birlikte skandalın ortaya çıktığı çocuk yuvasında incelemelerde bulunduktan sonra Vali Osman Derya'yı ziyaret etti.

Olayın sebeplerini ve bundan sonra benzer olayların yaşanmaması için alınacak önlemlerle ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Komisyon Başkanı Elkatmış, daha sonra geniş bir açıklama yapacaklarını söyledi.

İstanbul'da protesto

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi üyeleri, Malatya çocuk yuvasındaki olayları protesto etti. Cağaloğlu'daki İstanbul İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü önünde toplanan grup, 'Çocuklara Yönelik Şiddete Son' yazılı döviz açtı.

İHD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Leman Yurtsever, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ile bağlı birimlerinin kuruluş ve temel amacının kimsesiz ve yoksul çocukları yetiştirmek, sosyal güvenliklerini garanti altına almak olduğunu belirterek, ''ancak bu kurumlar, kuruluş amacına uygun çalışmayan, hizmet üretmeyen ve büyük travmaların yaşandığı mekanlara dönüşmüştür'' dedi.

'Malatya'daki olayda soruşturmanın işkenceyi yapanlarla sınırlı kalmaması gerektiğini' de dile getiren Yurtsever, soruşturmanın kurum yöneticilerini kapsayacak şekilde genişletilmesini istedi.

BİZE YAZIN
Cnnturk.com okurlarının yorumları için tıklayın

Olağanüstü toplantı çağrısı

Skandala ilişkin soruşturma devam ederken Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı dün il ve ilçelerdeki kurul üyelerini, Malatya Çocuk Yuvası'ndaki olay üzerine olağanüstü toplantıya çağırdı.

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, devletin koruma ve yardım görevini tam olarak yerine getirmediği kabul edildi ve çok ciddi bir insan ve çocuk hakları ihlali yaşandığının altı çizildi.

Açıklamada, daha önce İzmir'in Urla İlçesi Barbaros Çocuk Köyü'ndeki iddialarla ilgili olarak da İzmir İl İnsan Hakları Kurulu'nca inceleme yapıldığı ve bu konuda hazırlanan raporun yetkili makamlara iletildiği belirtildi.

Bakanlığın açıklamasında, oluşturulacak sağlık komisyonları aracılığıyla çocuk yuvaları, huzur evleri, sığınma evleri, engellilere yönelik rehabilitasyon merkezleri, hastaneler ve akıl hastalarının tedavi gördükleri mekanlarda bundan sonra olabilecek ihlallerin önlenmesi için etkin ve düzenli baskınlar yapılacağı ifade edildi.

Beş kişi tutuklandı

Malatya'da bulunan '0 - 6 Yaş Çocuk Esirgeme Kurumu'ndaki dayak skandalı Star TV'de 25 ekimde yayınlanan 'Deşifre' adlı programla ortaya çıktı.

Programın ardından Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü üç personel hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Soruşturma sonunda dokuz kişi görevden uzaklaştırıldı.

Görevden el çektirilenler arasında Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Güler ile 0-6 Yaş Çocuk Esirgeme Kurumu Müdürü Niyazi Yıldız da bulunuyor.

Çocukları terlik ve sopayla döven iki bakıcı ile iki hemşire ve bir pedagog tutuklandı. Soruşturma kapsamında iki kişi ise tutuksuz yargılanacak. Zanlıların 'küçük yaştaki çocuklara kötü muamele' suçundan 3 ile 8 yıl arasında hapis cezası istemiyle yargılanabileceği belirtildi.

Adli tıp, yaptığı inceleme sonucunda yuvadaki 40 çocuktan 21'inde darp izine rastladı. Savcılığa gönderilen raporda darp izlerinin yeni olduğu vurgulandı.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber