Cezaevindeki çocukların %80'i yetiştirme yurtlarında kalmış

Haber Giriş : 30 Ekim 2005 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cezaevlerindeki çocuklar üzerinde yapılan bir araştırma Çocuk Esirgeme Kurumu'nun içler acısı durumunu ortaya koyuyor. Araştırmada, suç işleyen çocukların yüzde 80'inin daha önce yetiştirme yurtlarında kaldığı sonucuna ulaşıldı. Ayrıca tutuklu çocukların, suç çetelerinden kurtulmak için yurtlar yerine cezaevinde kalmayı istediğine dikkat çekiliyor.

Malatya Çocuk Yuvası'nda yaşanan insanın kanını donduran dayak ve şiddet olayları Türkiye'de üzerinde yeterince durulmayan birçok ilginç ayrıntının gün yüzüne çıkmasına sebep oluyor. Bunlardan biri de ?suçlu çocuklar' ile yetiştirme yurtları arasındaki güçlü bağlantı. Eskişehir Çocuk Hakları Komisyonu tarafından 100'ün üzerinde tutuklu ve hükümlü çocuk üzerinde yapılan bir araştırma, çocukların yüzde 80'inin yetiştirme yurdunda kaldığını ortaya çıkardı. Raporda ayrıca çocukların yurt yerine cezaevlerinde kalmayı tercih ettiklerine dikkat çekiliyor. Komisyon, her 10 çocuktan ortalama 8'inin daha önce Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) bağlı çeşitli yetiştirme yurtlarında kalmış ya da şu an kalmakta olduğu sonucuna ulaştı. Elde edilen bulgular SHÇEK'in adeta ?suçlu üretim merkezi' gibi çalıştığını gösteriyor. Eskişehir Barosu Çocuk Hakları Komisyonu eski Başkanı Nazım Dölekçekiç, çarpıcı tespitlerden birinin de çocukların kendilerine daha önce ikamet ettikleri yurtta değil, cezaevinde kalmak istediklerini söylemesi olduğunu ifade etti. Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Türkay Asma da çocukların suç çetelerinden kurtulmak için SHÇEK yerine cezaevine girmeyi istediğini söylüyor.

Öte yandan Devlet Denetleme Kurulu'nun raporuna göre küçük çocuklar, dolandırıcılık hatta cinayet işlemiş akranlarıyla aynı ortamda kalıyor. Suç işleyen çocukların, diğerlerine nasıl hırsızlık yapılacağını anlatarak eğitim çalışmalarına engel olduğu ifade ediliyor.

SHÇEK'le ilgili bir de ibretlik hikaye anlatan Asma şöyle konuştu: ?Doğu Anadolu'dan Ankara'ya göç eden bir aile, bakamadığı için çocukları M.T.'yi 5 yıllığına SHÇEK'e emanet eder. M.T., çetelerin yönlendirmesiyle 15 yaşından 17 yaşına kadar 8 hırsızlık olayına karışır. Aile, çocuğunun korunmasını ister, ancak çete, evlatlarının peşini bırakmaz. İşlediği suçların artık siciline işlendiği ve sabıkalı olduğu için M.T.'nin artık toplum tarafından kabul edilmeyeceğini söyleyen çete, talihsiz çocuğu yeniden aralarına alır. Yeni bir hırsızlık suçundan yargılanan M.T., hakimden cezaevine girmek için ricada bulundu: ?Ne olur beni tutuklatın. Yurtta beni çabuk bulur ve yeniden hırsızlık yaptırırlar.' Hakim, suç hafif olduğu için hapis cezası vermedi. Yeniden suç şebekesinin ağına düşen M.T., uyuşturucuya da alıştı. Şu an nerede olduğunu bilmiyoruz.? Cezaevine giren çocukların yüzde 80'ini, yurtta kalan çocukların teşkil etmesinin çok ciddi bir problem olduğuna işaret eden Dölekçekiç, cezaevinin tercih edilmesindeki en büyük etkenin, çocukların burada ?arkadaşlık ve sevgi ortamı'nı bulması olduğunu kaydetti. ?Cezaevinde kalan çocuklar, tutukluluk süresi bitip dışarıya çıktıklarında kendilerini yalnız ve kimsesiz hissediyor.? diyen Dölekçekiç, bazı tutuklu ve hükümlü çocukların suç işlemelerindeki sebebin, yeniden cezaevine girmek isteğinden kaynaklandığını söyledi.

Şiddet gören 40 çocuk, bugün İstanbul'a geliyor

Malatya Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı yuvada şiddete maruz kalan 40 çocuk bugün İstanbul'a getiriliyor. Ciddi psikolojik travma içinde oldukları belirtilen çocuklar için SHÇEK'e bağlı bir yuvanın hazırlandığı öğrenildi. Bu uygulamanın, bakıcılarının kötü muamele ettiği çocukların, Malatya'daki ortamdan daha fazla olumsuz yönde etkilenmelerini önlemek ve rehabilitasyon çalışmalarının daha iyi şartlarda yapılabilmesi için gerçekleştirildiği ifade edildi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber