Ekmeğimiz hâlâ bol tuzlu, az kepekli

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Aralık 2012 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ocak 2012'de ekmeğe ?az tuz, bol kepek' şartı getiren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sahaya inerek standartlara uyulup uyulmadığını denetledi. Bu yıl içinde 181 bin 330 inceleme gerçekleştiren bakanlık, şartlara uygun üretim yapmadığı belirlenen 7 bin 66 işyeri hakkında idarî para cezası verdi. 38 ceza ise savcılığa bildirildi.

Ekmeği daha sağlıklı hale getirecek düzenlemenin yılbaşında yürürlüğe girmesinin ardından üretim ve satış noktalarına yönelik denetimlerde vatandaşın sağlığının hiçe sayıldığı ortaya çıktı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ülke genelinde yaptığı denetimlerde çok sayıda fırın ve satış noktasının kriterlere uymadığı belirlendi. Yapılan kontrollerde ekmeğe belirlenen oranın üzerinde tuz katıldığı tespit edilirken, kepek miktarının ise yeterli olmadığı görüldü. 38 firmanın ürettiği ekmeklerin ise sağlığa uygun olmadığı ortaya çıktı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere Türkiye genelinde yaptığı ekmek denetimlerinde çok sayıda fırın ve satış noktasının belirlenen kriterlere uymadığı tespit edildi. Bakanlık tarafından 2012 yılında tuz ve kepek oranları ile hijyen koşulları bakımından ekmek üretim ve satış noktalarına 181 bin 330 denetim gerçekleştirildi. Standartlara uygun üretim yapmadığı belirlenen yedi bin 66 işyeri hakkında idari para cezası verilirken 38 ceza ise savcılığa intikal ettirildi. Edinilen bilgilere göre yapılan kontrollerde ekmeğe belirlenen oranın üzerinde tuz katıldığı tespit edilirken, kepek miktarının ise yeterli olmadığı görüldü. 38 firmanın ürettiği ekmeklerin ise sağlığa aykırı olduğu ortaya çıktı. Rutin denetimlerin yanı sıra kesilen cezalarda vatandaşın Alo 174 Gıda Hattı'na yapmış olduğu şikayetler etkili oldu. Ekmek tebliğinin bazı hükümlerinin 1 Ocak 2012, bazılarının ise 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiğini hatırlatan Bakanlık kaynakları kasapta ve manavda satışın engellendiğini aktardı. Tüketicinin duyarlı davrandığını aktaran üst düzey bir yetkili ise Bakanlığın ülke genelinde vatandaşın sağlıklı ekmek tüketmesi için denetimlerine devam edeceğini aktardı. Denetimlerde 4 bin 650 personel görev yapıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ekmekte yaptığı hijyen denetimleri kapsamında fırıncıların kapısını çaldı. Yılbaşında çıkarılan ?Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği? ile ekmekte tuz ve kepek oranları yeniden düzenlenirken fırıncılara da hijyen eğitimi zorunluluğu getirilmişti. Bakanlık, bu kapsamda 181 bin 330 denetim gerçekleştirdi. Bunun 27 bin 464'ü ekmek üretim yerlerinde, 45 bin 643'ü un ve unlu mamul üretim yerlerinde, 108 bin 220'si ise gıda satış yerlerinde gerçekleştirildi. Bu denetimler sonucunda yedi bin 66 işyerine idari para cezası verildi. Belirlenen kriterlere uymayan fırınlara 11 bin 850 lira ceza kesiliyor. Market ve bakkal gibi satış noktaları ile ekmek taşıyanlar ise hijyen kurallarına aykırı davranmaları halinde 2 bin 500 Türk Lirası cezai yaptırımla karşı karşıya kalacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber