Elektriğe zam yapılmayacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Kasım 2005 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Kırşehir'deki Hirfanlı Barajı'nda 26 hidroelektrik santrali müdürü ile bir toplantı yaptı.

Toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, Bakanlar Kurulu'na yaptığı sunumda gelecek dönemde enerji arz açığı olacağı yönündeki açıklamasının hatırlatılması ve EÜAŞ'ın bununla ilgili yeni bir yatırıp yapmayacağının sorulması üzerine, bütün yatırımların özel sektör tarafından yapılmasını istediklerini söyledi. Bakan Güler, özel sektörün yatırım yapmaması durumunda EÜAŞ'ın görevi icabı yatırım yapacağını kaydetti. EÜAŞ'ın yatırımları için yeni bir YPK kararı gerekip gerekmeyeceği yönündeki bir soruya Güler, aslında böyle bir kararın gerekmediğini, ancak yatırımcıların önünü görmesi için yapılabileceğini söyledi. Güler, nükleer santral de dahil olmak üzere bütün santralin özel sektör tarafından yapılmasını istediklerini kaydetti. Doğalgaza yapılan yüzde 5'lik zammın ardından elektriğe zam yapılıp yapılmayacağı sorusuna ise Güler, "Elektriğe zam yapmayacağız, suya ve kömüre dayalı bir elektrik üretimi sürdürüyoruz. Doğalgazdaki zammın sebebi dış girdiler. Ama elektrikte zam yapmayacağız" dedi. BOTAŞ'ın tüketiciyi gözeten bir fiyat politikası olduğunu ifade eden Güler, doğalgazda yapılan toplam yüzde 49 oranındaki artışın tüketiciye daha az yansıtıldığını kaydetti.

Ilısu ve Yusufeli Barajları'nın son durumları hakkındaki bir soruya da Bakan Güler, bu iki barajın en büyük ve ciddi projelerden ikisi olduğunu ve yapımlarında sorun olmadığını söyledi. Ilısu Barajı için Hazine'deki kredinin olumlu sonuçlandığını ve ÇED raporunun hazır olduğunu bildiren Güler, Hasankeyf'in taşınmasının netleştiğini söyledi. Üniversitelerle yapılacak ortak bir proje ile Hasankeyf'in taşınacağını belirten Güler, "Onlara el atmasaydık harabe durumdaydı. Baraj vesilesi ile Hasankeyf'i de kurtarmış oluyoruz" diye konuştu. Güler, Yamula Barajı'nın su su tutma işlevinin bitmesi ve bunun da Hirfanlı Barajı'nın potunu etkilemesi ile ilgili olarak ise planlarda bir pata olmadığını ve bu durumun yağışlarla ilgili olduğunu söyledi.

Yusufeli Barajı ile ilgili mahkeme sorunun hatırlatılması üzerine Bakan Güler, bunun büyük bir sorun olmadığını ve çözüleceğine inandığını belirterek, "O barajın mutlaka yapılması lazım" dedi. Rusya ile Mavi Akım Projesi konusunda müzakerelerin sürmesi ve doğalgaz fiyatında bir indirim olup olmayacağı sorulması üzerine Güler, "Bu görüşmeler zaman alan görüşmelerdir. İlk oturuşta çözümlenemez" açıklamasını yaptı. Güler, doğalgaz konusunda İran ile tahkim sürecinin devam ettiğini de bildirdi. Nükleer santral ile ilgili hazırlıkların belli bir safhaya geldiğini belirten Bakan Güler, "Bunu sadece santral olarak değil, bir nükleer program olarak düşünüyoruz. Sadece santral bazında dar bir sahada ele almıyoruz. Bunda da amacımız özel sektör ağırlıklı yapmak" şeklinde konuştu.

Nükleer enerjide önemli olanın teknoloji olduğunu belirten Bakan Güler, ana unsurun nükleer enerjiyi kullanabilmek olduğunu kaydetti. Güler, "Nükleer enerjiyi, tıpta, mühendislikte, hayvancılıkta kullanılmasını sağlayacak bir perspektifte düşünüyoruz" diye konuştu. Güler, nükleer santrallerin özel sektör ve kamu ortaklığı ile yapılabileceğini ancak tamamının özel sektör tarafından yapılmasını istediklerini dile getirdi. Bu konuda özel sektör ile görüştüklerini bildiren Güler, özel sektörün de bu konuda hazırlık yaptığını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber